Publicitat
Publicitat

La seu del govern de Pretòria acull el fèretre de Mandela

Milers de persones han acudit a dir l'últim adéu al seu heroi

Els sud-africans han acudit aquest dimecres a la seu del govern a Pretòria, on s'ha instal·lat el fèretre de Nelson Mandela, que va morir fa gairebé una setmana als 95 anys d'edat. 

La taüt del Mandela ha estat en el recinte dels Union Buildings, com es coneix la seu governamental, durant nou hores, sis d'elles obertes al públic.

Un cop que s'han tancat les portes, ha començat una desfilada militar davant de la seu governamental. Posteriorment, la taüt s'ha introduït en un furgó, que ha traslladat el cos de Mandela fins a l'Hospital Militar, on passarà la nit custodiat per una guàrdia policial motoritzada.

Una altra marxa militar ha acomiadat la caravana, segons abans que comencés a ploure amb intensitat sobre l'esplanada del recinte governamental, on, a diferència d'ahir dimarts, el sol ha lluït amb força durant tot el dia.

Demà dijous i divendres el cos de Mandela tornaran a l'edifici del Govern sud-africà, i se'l podrà ser visitat durant tot el dia fins que, a la tarda, sigui retornat a l'hospital militar de Pretòria.

Multitud de visites

Desenes d'autobusos han traslladat a ciutadans des del centre de Pretòria fins la capella ardent. Segons els organitzadors, unes 2.000 persones per hora han visitat el cos de Mandela. Per entrar no calia identificar-se, encara que s'exigia que no s'utilitzaran càmeres de foto ni vídeo i que s'apaguessin els telèfons mòbils.

Moments abans d'entrar, una jove de Ciutat del Cap ha explicat que volia acomiadar-se de Madiba, com es coneix afectuosament a Mandela a Sud-àfrica, i ha evocat el seu primer record d'ell. "Tenia quatre anys quan Mandela va guanyar les eleccions, ha estat un home important en la meva vida ", ha dit la jove.

"És molt trist veure mort al nostre heroi, especialment quan sabem que no hi haurà ningú com ell", ha dit Fotunate Baloyi, quan tornava a casa després de la vetlla.

"Ha estat molt emocionant. El taüt està destapat perquè se li vegi la cara i part del cos, i porta una de les inconfusibles camises que solia vestir", ha relatat Tyrone Morris, un sud-africà que ja ha tingut l'oportunitat d'acomiadar-se del seu heroi.

Els líders mundials també han anat a la capella ardent


Una hora abans de l'arribada dels ciutadans, el pati dels Unions Buildings s'ha convertit en una desfilada de caps d'Estat, mandataris i personalitats.

El taüt s'ha instal·lat a l'amfiteatre de la seu governamental, a l'exterior, custodiat per quatre militars uniformats de blanc i per tres corones gegantines de roses d'aquest mateix color.

El president de Sud-àfrica, Jacob Zuma, acompanyat de Graça Machel, vídua de Mandela, i de la qual va ser la seva segona esposa, Winnie, han precedit a la desfilada d'autoritats a les 11:00 hora local (09:00 GMT ).

Etiquetes

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF