Amèrica Llatina

Gabriel Boric derrota l'extrema dreta i es converteix en el president més jove de la història de Xile

Amb el 70% escrutat, obté un triomf clar davant de Kast

2 min
Gabriel Boric, president electe de Xile, abans de pronunciar un discurs davant els seus partidaris

Santiago de XileGabriel Boric ha guanyat la segona volta de les eleccions a Xile i s'ha convertit en el president més jove de la història del país i l'hereu polític de la revolta que va esclatar l'octubre del 2019. Amb el 99,9% escrutat, el candidat de la coalició d’esquerra Aprovo Dignitat, integrada pel Front Ampli i el Partit Comunista, s’imposava amb claredat davant el polític d’extrema dreta José Antonio Kast, que reconeixia la derrota: "Acabo de parlar amb Gabriel Boric i l'he felicitat pel seu gran triomf. Des d'avui, és el president de Xile i mereix tot el nostre respecte i col·laboració constructiva. Xile sempre va primer", escrivia en un tuit Kast. Arreu de la capital, Santiago, partidaris de Boric feien sonar els clàxons dels seus cotxes per celebrar el triomf del candidat d'esquerres. "Boric president", se sentia a la seu electoral.

Boric, que partia com a favorit segons els últims sondejos, té només 35 anys, l’edat mínima per optar al càrrec. Descendent de família croata per part de pare i catalana per part de mare, arriba amb la intenció de trencar amb el poder tradicional. Proposa enfortir el paper de l’estat en l’economia, també una pujada d’impostos per finançar la despesa social i la fi del sistema privat de pensions heretat de la dictadura. El govern espanyol ha felicitat Boric i ha saludat "aquesta nova època en què espera treballar amb el nou govern xilè per posar en marxa polítiques socials justes, sostenibles, feministes i que est tradueixin en el progrés de les dues societats".

“El sentit de responsabilitat històrica és terrible, sé que la història no va amb nosaltres i que fa anys que estem aturats sota l’ombra de gegants, però espero poder ser el president de tots”, havia dit Gabriel Boric hores abans, després d’emetre el seu vot. També havia volgut enviar un missatge a les noves generacions que, com ell, “entren en política amb les mans netes, amb el cor calent i amb el cap fred”. “Tenim la certesa que es pot fer un Xile més humà i més digne, més igualitari. I a això dedicarem tots els nostres esforços des d’on ens toqui estar”.

La jornada electoral ha transcorregut sense incidents importants, llevat de les queixes d'alguns ciutadans pel mal funcionament del transport públic a la capital, que, segons algunes veus, podia afavorir l'ultradretà Kast.

Advertència de Kast

Abans que comencés el recompte de vots, Kast augurava un resultat ajustat. I, en aquest sentit, el candidat havia advertit que si la diferència entre els dos polítics era inferior als 50.000 vots els comicis es podrien “resoldre als tribunals electorals”. “És una elecció estreta, hem d’esperar el resultat. Un resultat és el que emet el Servei Electoral, però si aquest resultat és molt estret, clarament els apoderats de mesa tenen un rol, i això es podria arribar a resoldre en tribunals electorals”, va indicar el líder del Partit Republicà després de votar al sud de Santiago. Finalment no ha calgut. La victòria de Boric ha sigut prou aclaparadora.

stats