Internacional 29/09/2021

Fumio Kishida serà el nou primer ministre del Japó

L'exministre d'Exteriors serà investit la setmana que ve i es presentarà a les eleccions generals del novembre

Mar Sala
3 min
L'ex ministre d'exterior i defensa en una roda de premsa en República Txeca, el 2017.

BarcelonaFumio Kishida, antic ministre d’Exteriors i de Defensa, serà el nou primer ministre del Japó, després d'haver guanyat les eleccions internes del partit Liberal Demòcrata (PLD), de base conservadora i amb majoria al Parlament des de fa més de sis dècades. Serà investit en la sessió parlamentària del dilluns 4 d'octubre i serà candidat a la presidència del país per a les eleccions generals del novembre. Amb 64 anys, Kishida substituirà l’anterior líder nipó, Yoshihide Suga, que a principis de setembre va decidir no presentar-se a la reelecció tot i que només feia un any que era al càrrec. Els dubtes i les crítiques sobre la seva gestió de la pandèmia van desencadenar una caiguda de la seva popularitat.

Kishida arriba al capdavant del partit després d'imposar-se per 257 vots, sobre els 170 de Taro Kono, l’actual ministre de Reforma Administrativa i Reguladora que ha gestionat la campanya de vacunació contra el covid. Les altres dues candidates que van participar en els comicis interns, Sanae Takaichi i Seiko Noda, van obtenir 188 i 63 vots, respectivament.

Les prioritats del nou ministre

"Ara hem de preparar-nos per a les eleccions [generals]", ha dit Kishida en el seu primer discurs com a líder del partit. Entre les prioritats, ha assenyalat l’elaboració de l’esborrany dels pressupostos de l'estat i la urgència de tractar temes "com la diplomàcia a la regió Indo-Pacífica i la taxa de natalitat". Familiaritzat amb la defensa, el nou mandatari buscarà incrementar els llaços de seguretat amb els Estats Units i altres socis a la regió, inclosa l'aliança estratègica coneguda com Quad (EUA, Japó, Austràlia i l'Índia), alhora que mirarà com donar la millor resposta a l'expansió econòmica de la Xina, amb qui es mostra crític.

També haurà de fer front a la crisi econòmica generada per la pandèmia i ha promès una injecció de 30 bilions de iens (230.000 milions d'euros). Després d’arribar al màxim de 25.000 contagis diaris a tot el país durant els Jocs Olímpics, el nombre de nous casos s’ha reduït a prop de 2.000 al dia, i aquest descens ha portat el Parlament a decretar l'aixecament gradual de l'estat d'alarma sanitari aquesta setmana, vigent des de l'abril passat.

Un altre front que ateny el primer ministre és el de la desigualtat salarial, i ha assegurat que "la gent vol una política de generositat". Manté una posició ambigua en matèria econòmica, però ja ha deixat clar que no trencarà motlles en la línia política del partit. El PLD, d'ideologia conservadora i neoliberal, ha estat al govern des de la seva fundació el 1955. Pel que fa a les qüestions socials i els drets civils, ha dit que al país no ha arribat el moment "d'acceptar el matrimoni entre persones del mateix sexe", que segueix sent il·legal.

Qui és Fumio Kishida?

Natiu d’Hiroshima, casat i amb dos fills, Fumio Kishida representa la tercera generació de polítics i diputats a la seva família. De jove es va traslladar a viure a Nova York. El 1982 es va llicenciar en dret per la Universitat de Waseda, Tòquio. Va ser banquer i més tard va treballar com a assistent d’un diputat, fins que el 1993 va ser elegit a la cambra baixa del Parlament per representar la seva província d’Hiroshima. Va ser nomenat ministre de Relacions Exteriors en el gabinet del primer ministre Shinzō Abe del 2012. Anys després va ser president del consell d'investigació política del partit i a partir del 2017 va exercir com a ministre de Defensa, per últimament convertir-se en cap de política del PLD.

stats