Internacional 15/04/2021

França recomana als seus ciutadans marxar del Pakistan

Creixen manifestacions contra interessos francesos per les caricatures de Mahoma

Mar Bermúdez i Jiménez
3 min
Seguidors de TLP protesten contra la detenció del seu líder

BarcelonaFrança ha recomanat als seus ciutadans que abandonin temporalment el Pakistan després de rebre serioses amenaces contra els seus interessos per part del grup islamista Tehrik-i-Labaik Pakistan (TLP), que protagonitza des de dilluns manifestacions antifranceses i aldarulls als carrers de diverses ciutats. Fonts diplomàtiques han assegurat que l'ambaixada va enviar un missatge als residents francesos al Pakistan en què els recomanava marxar del país. També va contactar amb companyies franceses per instar-les a aturar l'activitat temporalment "a causa de les serioses amenaces contra interessos francesos al Pakistan". De fet, a la web de l'ambaixada francesa al Pakistan s'hi ha publicat el missatge i es recomana "marxar del país a través de les companyies aèries disponibles".

Les relacions entre París i Islamabad han empitjorat des de finals del 2020. El principal motiu va ser que el govern d'Emmanuel Macron va retre homenatge al professor d'història francès que va ser decapitat per un jove de 18 anys d'origen txetxè per ensenyar imatges que representaven el profeta a classe. En l'acte es van reimprimir els dibuixos del professor en defensa de la llibertat d'expressió. Però per als musulmans, la representació del profeta és blasfèmia. I el grup islamista Tehrik-i-Labaik Pakistan, que és la branca política del moviment Tehrik-i-Labaik Ya Rasool Allah (TLYRA), va guanyar protagonisme, precisament, després que fes de la denúncia de la blasfèmia contra l'islam la seva principal motivació.

Les imatges del president francès recordant els fets van despertar la indignació al món musulmà, sobretot al Pakistan. Fins i tot una ministra va haver de retirar, posteriorment, un comentari en què afirmava que Macron tractava els musulmans com els nazis havien tractat els jueus a la Segona Guerra Mundial.

L'any passat, TLP va aturar les manifestacions contra França, semblants a les protagonitzades aquesta setmana, només després que el govern signés un tractat en què acceptava establir un boicot a productes francesos i emprendre accions al Parlament per fer fora l'ambaixador francès. La cambra va condemnar la reimpressió dels dibuixos i va instar el govern a expulsar l'ambaixador. L'acord amb el govern es va revisar a principis d'any i es va ampliar el termini per a la resolució parlamentària d'expulsió de l'enviat francès fins al 20 d'abril. Ara el portaveu de TLP assegura: "Hem sortit als carrers perquè el govern no ha respectat l'acord".

La tensió escala als carrers

La proclamada intenció del govern del Pakistan d'il·legalitzar el grup islamista i detenir el seu líder, Saad Rizvi, han encès les protestes encara més. "És una situació molt seriosa i saben que al Pakistan l'escalada de tensió pot ser ràpida", ha dit una de les fonts diplomàtiques. En declaracions als mitjans, el ministre d'Interior del Pakistan, Sheik Rashid Ahmed, va dir que el país està "a favor de protegir l'honor del profeta", però que les demandes de TLP "podrien haver portat el Pakistan a ser considerat un país radical a escala mundial".

Seguidors de TLP protesten per la detenció del seu líder a Lahore

Milers de pakistanesos islamistes han pres els carrers i s'han enfrontat amb la policia en unes manifestacions que van començar dilluns. El que en un inici era una demostració de rebuig de les caricatures franceses del profeta Mahoma ha passat a ser una expressió de ràbia contra la detenció, dimarts, del líder de TLP. Almenys 40 persones han resultat ferides durant les manifestacions. Un activista i un policia han mort a causa de l'enfrontament que es va produir quan els islamistes van bloquejar diverses autopistes, vies de tren i principals rutes d'entrada i sortida, aturant així el comerç a les principals ciutats.

No és la primera vegada que el grup TLP mobilitza masses de gent per protestar contra la blasfèmia. Segons la llei pakistanesa, els culpables d'insultar el profeta Mahoma s'enfronten a penes de mort.

La legislació francesa

A França el laïcisme és fonamental per a la identitat nacional del país. La llibertat d'expressió a les escoles i altres espais públics és un dret fonamental que no es pot vulnerar per protegir les ofenses cap a una determinada religió, ja que això atemptaria contra la unitat nacional.

La revista satírica Charlie Hebdo, per exemple, que va ser atacada per un grup jihadista l'any 2015 a causa de les seves representacions humorístiques del profeta Mahoma, també fa sàtira d'altres religions. El president Macron ha mostrat en diverses ocasions el seu suport a preservar el dret i la legislació francesa.

stats