França elimina l'obligació de portar mascareta als interiors sotmesos al passi vacunal

La policia mobilitza 7.200 agents i vehicles blindats per evitar que el comboi antivacunes col·lapsi la ciutat

3 min
Una turista protegint-se amb una mascareta a París.

ParísLa millora de la situació sanitària a França es tradueix en una flexibilització de les mesures anti covid. El govern del país ha anunciat aquest divendres que a partir del 28 de febrer deixarà de ser obligatori l'ús de mascareta en interiors on es demana el passi vacunal. És a dir que ja no caldrà portar-la per entrar a bars, restaurants, museus, teatres, sales d'esports o cinemes. L'excepció seran els avions i els trens, on continuarà sent necessari portar mascareta encara que també sigui obligatori el passaport vacunal. Al metro, a l'autobús o als interiors on no cal el passi, com els comerços, tampoc hi ha canvis i la mascareta continua sent obligatòria.

Si no hi ha noves onades en les properes setmanes, el govern francès ha anunciat que podria posar fi al passi vacunal a finals de març o principis d'abril, just abans de la primera volta de les eleccions presidencials. El passaport covid compta amb un suport social majoritari però hi ha un cert cansament de la ciutadania. Les mesures per frenar el covid, dos anys després de l'inici de la pandèmia, estant passant factura al president del país, Emmanuel Macron, que aspira a la reelecció als comicis de l'abril, tot i que encara ha d'oficialitzar la seva candidatura. "Estem tots col·lectivament cansats pel que estem vivint des de fa dos anys", ha admès aquest divendres el president de la República en una entrevista al diari Ouest France.

El govern francès també ha anunciat un alleugeriment del protocol anticovid a les escoles: després de les vacances escolars d'aquest mes de febrer, el nivell d'alerta passa de l'actual 3 al nivell 2. El principal canvi és que els infants podran treure's la mascareta al pati. A més a més, a partir del 28 de febrer, els alumnes ja no s'hauran de fer tres test d'antígens com fins ara en el cas d'haver-hi un positiu a l'aula. Segons ha explicat el ministre d'Educació, Jean-Michel Blanquer, pels casos contacte només serà obligatori un test que s'haurà de fer dos dies després de detectar-se el positiu a l'aula. "El canvi beneficiarà tant les famílies com les escoles", ha subratllat Blanquer.

França també flexibilitza els controls fronterers pels viatges procedents de països de fora de la Unió Europea. Des d'aquest dissabte, els passatgers vacunats no hauran de fer-se una prova d'antígens o PCR abans de viatjar. En canvi els passatgers no vacunats continuaran necessitant una prova negativa per entrar a França.

Comboi antivacunes

Els anuncis coincideixen amb l'arribada aquesta tarda a París del "comboi de la llibertat", un moviment antivacunes convocat a través de les xarxes socials que -imitant el moviment canadenc Freedom Convoy- pretén col·lapsar París. Per aquest dissabte estava prevista una manifestació amb vehicles al centre de la capital francesa però les autoritats han optat per no autoritzar-la. Davant la possibilitat que es produeixin incidents, s'han mobilitzat 7.200 policies, vehicles blindats i s'han instal·lat tanques antidisturbis a l'Avinguda dels Camps Elisis. A través de Twitter, la policia ha advertit que actuarà amb "fermesa" davant qualsevol intent de bloquejar els carrers per part dels manifestants.

En la mateixa entrevista a Ouest France, Macron fa una crida "a la calma" adreçada als manifestants. El president ha assegurat que "entén i respecta" el descontent i recorda que totes les reivindicacions són "legítimes", però demana calma i afirma que en aquests moments "necessitem concòrdia i molta indulgència col·lectiva".

stats