França ajornarà eleccions per contenir el coronavirus

Els comicis regionals i departamentals passaran del març al juny del 2021

Javier de la Sotilla
2 min
Emmanuel Macron

BarcelonaDavant l’elevat ritme de contagis, França s’ha vist forçada a ajornar eleccions per segona vegada des de l’inici de la pandèmia. El Senat del país ha aprovat un projecte de llei per traslladar al juny les eleccions regionals i departamentals previstes per al març. Ara la demora ha de ser aprovada per l’Assemblea Nacional, on el partit d’Emmanuel Macron i els seus aliats tenen la majoria. Un fet similar va passar l’any passat, quan el país va posposar la segona volta de les municipals, també del març al juny. 

França té una incidència acumulada a 14 dies de 380 casos per cada 100.000 habitants. És gairebé la meitat que a Catalunya (648 casos), on el TSJC ha decidit de moment mantenir les eleccions per al 14 de febrer.

La iniciativa ve del govern francès i es basa en la recomanació d’un informe de l’expresident del Consell Constitucional Jean-Louis Debré, que conclou que la situació sanitària i les mesures adoptades per pal·liar-la “no permeten dur a terme una campanya electoral que precedeixi les eleccions organitzades per al mes de març en les condicions adequades per garantir la bona informació dels electors, la igualtat d’oportunitats dels candidats i la sinceritat de l’escrutini”.

L’Assemblea Nacional té fins al dia 9 de febrer, quan està prevista la sessió parlamentària, per prendre la decisió definitiva. Una decisió que podrà ser modificada en funció del que suggereixi el comitè científic del covid-19, que té fins a l’1 d’abril per presentar al Parlament un informe de riscos. França va registrar ahir 22.086 nous contagis i ja n’acumula més de tres milions i 73.713 defuncions des de l’inici de la pandèmia. El país va aplicar fa dues setmanes un toc de queda a partir de les 18 h i no descarta endurir restriccions i imposar el confinament domiciliari.

L’objectiu d’aquesta llei, a més d’equilibrar el calendari del procés democràtic i la crisi sanitària, és reduir l’elevada abstenció (58%) que hi va haver a les eleccions municipals del 2020. Al projecte de llei s’inclou una proposta en aquest sentit, destinada a donar facilitats a aquelles persones, malaltes o de risc, que no puguin desplaçar-se als col·legis. Així, s’ampliarà el vot per poders, de manera que una persona podrà emetre el vot delegat per a dues persones, en comptes d’una, com a les últimes eleccions.

Males perspectives per a Macron a les presidencials

Harris Interactive va donar a conèixer dimecres els resultats d’un sondeig que atorga una victòria molt estreta en segona volta a Macron (52%) sobre Le Pen (48%) a les eleccions presidencials, que se celebraran el 2022. Aquest estret marge és una mostra de la pèrdua de suport popular del polític liberal, que va guanyar el 2017 amb un 66,10%.

stats