Internacional 16/07/2021

El fotoperiodista de Reuters Danish Siddiqui, assassinat a l'Afganistan

El fotògraf, guanyador d'un Pulitzer, ha mort mentre cobria l'ofensiva dels talibans pel control territorial al sud del país

Mar Sala
2 min
Danish Siddiqui

BarcelonaEl fotoperiodista indi Danish Siddiqui, que treballava per a l'agència Reuters, ha sigut assassinat aquest divendres a l'Afganistan en un encreuament fronterer amb el Pakistan, des d’on cobria el conflicte entre les forces armades afganeses i els combatents talibans en els últims dies. Siddiqui havia començat a informar des de la zona a principis d’aquesta setmana, integrat en un comboi de les forces especials afganeses, sobre l'avanç del control talibà a la província sud de Kandahar.

La causa de la mort ha sigut ”un foc creuat” quan les forces oficials intentaven recuperar la principal zona de mercat de Spin Boldak, segons ha explicat una font de l'exèrcit afganès a Reuters. El periodista es recuperava d’una ferida de metralla al braç que havia patit aquest mateix matí, quan els talibans que s’havien retirat han tornat i han obert foc indiscriminadament. Un alt oficial afganès ha mort també en l'episodi, un més de l’ofensiva que els talibans lideren des del maig i amb la qual estan aconseguint controlar gran part del territori afganès, alhora que els Estats Units retiren la majoria de les poques tropes que queden al país. 

De conflicte en conflicte

Siddiqui, de 38 anys, era un fotògraf autodidacte que havia aconseguit el seu reconeixement professional a còpia de retratar la realitat més difícil de les guerres i el patiment humà arreu de l'Àsia, l'Orient Mitjà i Europa. Alguns dels seus treballs inclouen la cobertura de les guerres a l'Afganistan i l'Iraq, les protestes de Hong Kong, els terratrèmols del Nepal i les condicions de vida dels sol·licitants d'asil a Suïssa. El 2018 va formar part d’un equip guardonat amb el premi Pulitzer de fotografia de reportatge per una sèrie que documentava la crisi dels refugiats rohingyes de Birmània.

Els seus treballs han estat àmpliament publicats en desenes de galeries i en revistes i diaris de gran prestigi, com National Geographic i The New York Times. Abans d’iniciar-se en el fotoperiodisme, Danish havia guanyat experiència com a corresponsal de televisió d’una de les principals xarxes de notícies de l’Índia.

Era nadiu de Nova Delhi, i els últims anys treballava establert a Bombai, on deixa enrere dos fills petits i la seva dona Rika.

Conegut entre els col·legues com algú que ha treballat meticulosament cada història, sempre des de la mirada més humana, dimarts Siddiqui va publicar l’última crònica, on ja relatava la forta “tensió en l’aire” que es vivia, entre explosions i atacs als combois en els quals treballava, a la fatídica zona on ha perdut la vida. 

stats