Alemanya
Internacional 14/03/2021

Fort descens de la CDU a les eleccions regionals d'Alemanya

Segons els resultats provisionals, els Verds s'han tornat a imposar a Baden-Württemberg i l'SPD repeteix victòria a Renània-Palatinat

3 min
El secretari general de la CDU, Paul Ziemak, aquest diumenge al vespre

SabadellLa Unió Cristianodemòcrata alemanya (CDU) ha començat amb mal peu el camí cap a les eleccions generals del setembre, en què s'escollirà el substitut d'Angela Merkel a la cancelleria. El partit conservador ha sigut el gran derrotat a les eleccions parlamentàries celebrades aquest diumenge als estats federats de Baden-Württemberg i Renània-Palatinat, on, segons els resultats provisionals, ha perdut, respectivament, 3,4 i 4,4 punts percentuals respecte als comicis anteriors, celebrats el 2016.

Tot i mantenir-se com el segon partit més votat en tots dos casos, es tracta del pitjor resultat històric de la CDU en tots dos territoris en unes eleccions regionals. "Aquesta no és una bona nit electoral per a la CDU", ha reconegut el secretari general del partit, Paul Ziemiak, després que es fessin públics els primers sondejos.

Els resultats d'aquest diumenge també indiquen una tendència a l'alça dels Verds (que repeteixen victòria a Baden-Württemberg), un lleu descens del Partit Socialdemòcrata (que tot i així es manté com a primera força a Renània-Palatinat) i una forta caiguda de la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD), que fa cinc anys va debutar en tots dos parlaments com a tercera força i que ara perd bona part dels suports que havia aconseguit aleshores.

"Aquest és un gran començament per a un gran any electoral", ha dit el copresident del Verds, Robert Habeck. Totes les enquestes pronostiquen un gran salt endavant de la formació a les eleccions del setembre, on previsiblement desbancarà el socialdemòcrata SPD com a segona força, just per darrere de la CDU. Els ecologistes, que fins ara governaven amb els conservadors a Baden-Württemberg, han obert la porta a canviar de socis en aquest land i pactar ara amb els socialdemòcrates de l'SPD i els liberals de l'FDP, una coalició que ja funcionava (i que possiblement es mantindrà) a Renània-Palatinat i que no es descarta tampoc a nivell federal si els resultats del setembre la fan possible.

Nou lideratge i casos de corrupció

Les eleccions d'aquest diumenge eren el primer examen per al nou president de la CDU, Armin Laschet, que va assumir el càrrec a finals de gener i que aspira a convertir-se en el candidat a canceller de la formació conservadora. Els mals resultats obtinguts en aquests comicis no contribueixen a reforçar la seva figura davant d'altres possibles aspirants a liderar la llista de la CDU el 26 de setembre, especialment el president bavarès, Markus Söder, i l'actual ministre de Sanitat, Jens Spahn.

En tot cas, la CDU arribava en una mala situació a aquesta cita amb les urnes, a causa dels casos de corrupció que s'han destapat al partit durant els últimes dies. Fins a tres diputats han abandonat aquesta setmana el grup parlamentari de la CDU al Bundestag: dos estan acusats d'haver cobrat comissions per afavorir determinats fabricants de mascaretes, i un tercer hauria rebut pagaments del govern de l'Azerbaidjan.

Les crítiques contra el govern de Merkel a causa de la lentitud amb què avança el procés de vacunació contra el covid-19 al país tampoc no han beneficiat els resultats electorals de la CDU.

Sense canvis als primers llocs

A Baden-Württemberg, que amb més d'11 milions d'habitants és el tercer land més poblat d'Alemanya, la victòria ha sigut per als Verds, que hi governen des del 2011. La candidatura encapçalada per l'actual president, Winfried Kretschmann, ha millorat en 2,5 punts els registres de fa cinc anys i arriba al 32,8% dels suports. Des del 2016, Kretschmann ha governat amb coalició amb la CDU i havia manifestat la seva voluntat de mantenir aquesta fórmula, però després dels resultats d'aquesta diumenge ha dit que també explorarà la possibilitat d'un acord l'SPD i l'FDP.

La CDU, de fet, ha sigut una de les grans derrotades en aquesta regió, ja que ha passat del 27% al 23,6% dels vots. L'altra ha sigut Alternativa per Alemanya, que el 2016 va entrar per primer cop al Parlament regional amb un 15,1% dels vots –que la van convertir en tercera força– i pateix ara un fort retrocés, fins al 10,1%, que la situa provisionalment al cinquè lloc. L'han superat l'SPD (tot i una lleu caiguda d'1,6 punts, que el deixa a l'11,1%), i també l'FDP, que guanya dos punts i arriba al 10,3%.

Victòria a la baixa de l'SPD

En el cas de Renània-Palatinat el triomf ha sigut per a l'SPD, liderat per Malu Dreyer, que tot i perdre mig punt es manté al capdavant amb el 35,7% dels vots. En canvi, un dels seus socis de govern, els Verds, han sortit clarament reforçats de les urnes, amb un increment de 3,8 punts que els situa al 9,1% i els fa passar de cinquena a tercera força. El tercer membre de l'actual executiu és l'FDP, que perd set dècimes i es queda amb el 5,5% dels vots, la qual cosa el deixa ara per darrere de la força ecologista.

Aquí la davallada de la CDU ha sigut encara més pronunciada que a Baden-Württemberg: el partit conservador s'hi ha deixat 4,4 punts i es queda amb un 27,4%. L'altra gran derrotada és AfD, que cau 4,1 punts i obté un 8,5% dels sufragis, de manera que perd la tercera posició en benefici dels Verds.

stats