Argentina
Internacional 24/08/2022

La fiscalia argentina demana 12 anys de presó i inhabilitació perpètua per a Cristina Kirchner

L'acusa de ser cap d'una associació il·lícita creada per extreure fons públics

ARA
3 min
L'expresidenta d'Argentina, Cristina Kirchner

BarcelonaDesprés que la Fiscalia argentina demanés dilluns una pena de 12 anys de presó per a Cristina Fernández de Kirchner, aquest dimarts la vicepresidenta s'ha defensat públicament de les acusacions de defraudació milionària a l'estat. "La sentència ja estava escrita", ha assegurat Kirchner, en un discurs que ha fet des del Senat a través de les xarxes socials. La vicepresidenta assegura que "hi ha una ferotge campanya política i mediàtica" en contra seu.

Per primer cop des que exerceix càrrecs públics, Kirchner s'enfronta a una condemna per un cas de corrupció. En el novè dia de lectura d'al·legats, el fiscal argentí Diego Luciani ha demanat també la inhabilitació perpètua de l'expresidenta argentina per exercir càrrecs públics. L'acusen de ser cap d'una associació il·lícita creada per extreure fons públics i de beneficiar qui era el seu soci comercial, l'empresari Lázaro Baez. La Fiscalia considera aquest cas com "la maniobra de corrupció més gran que s'ha fet mai al país".

En el mateix cas hi ha uns altres dotze imputats (la majoria exfuncionaris) que estan acusats de desviar fons de l'obra pública i d'administració fraudulenta. “Ens trobem davant d'un crim d'extrema gravetat. Els imputats van desactivar tots els mecanismes de control per aconseguir treure beneficis de l'erari públic. És un sistema de corrupció eficaç", ha dit el fiscal en el tancament de l'acusació. Ara comença l'etapa final del judici oral, amb la lectura dels arguments de la defensa. Si es compleixen els temps processals, la condemna o l'absolució de l'expresidenta argentina es podria conèixer a finals d'aquest any.

“El fiscal demana dotze anys de presó perquè van ser els millors dotze anys dels argentins”, ha dit Kirchner a les xarxes socials després que el tribunal li negués la possibilitat d'ampliar aquest dimarts la seva declaració, com havia sol·licitat. "Si alguna cosa faltava per confirmar que no estic davant d'un tribunal de la Constitució, sinó davant d'un gran grup d'afusellament mediàtico-judicial, és impedir-me l'exercici del dret de defensa", ha escrit.

En un discurs posterior, Kirchner ha acusat els fiscals Diego Luciani i Sergio Mola de seguir un guió contra ella. “El judici comença des d'una construcció mediàtica. Això no és una acusació, és un guió premeditat, fals i perjudicial per a la meva persona". De la mateixa manera, l'expresidenta ha demanat que s'investigui també qui va ser secretari d'Obra Pública del seu govern, José López, per apoderar-se d'armes i de més de 9 milions de pesos argentins.

"Això no és un Tribunal, és un escamot d'afusellament"

1.000 milions de dòlars

Els delictes dels quals s'acusa Kirchner van començar, segons la Fiscalia, el 2003, i van continuar fins al 2015, quan la mandatària va deixar la Casa Rosada. La Fiscalia, que es refereix a l'organització de Kirchner com una estructura de "corrupció extraordinària", xifra en 1.000 milions d'euros el dany causat a l'estat a través de 51 contractes d'obres viàries concedits a la constructora Austral, de l'empresari Lázaro Báez, a qui condemna a 12 anys de presó per blanqueig de diners. Durant el procés s'han investigat irregularitats en fins a 51 obres públiques de les empreses de Báez, que durant els governs de Néstor i Cristina Kirchner va obtenir la major part dels contractes de vialitat de la província de Santa Cruz. "Ningú sap d'on surten aquestes xifres, els testimonis deixen clar que no hi ha hagut mai sobrepreus", s'ha defensat Kirchner.

Dilluns, després de conèixer-se la petició de presó, es van viure moments de tensió davant de la casa de Kirchner a Buenos Aires, amb enfrontaments entre centenars d'opositors i un grup de manifestants que va anar a donar suport a la vicepresidenta.

stats