Internacional 02/08/2024

Els fills d'espies que no sabien que eren russos i altres titulars de l'intercanvi de presos

L’acord ha estat possible gràcies als serveis secrets de Turquia, que han actuat de mediador entre Occident i Rússia

ARA
2 min
Joe Biden rep l'exsoldat Paul Whelan, alliberat per Rússia en un intercanvi de presos.

BarcelonaA més de l'alliberament del periodista espanyol Pablo González i del nord-americà Evan Gershkovich, l'inèdit intercanvi de presos entre Rússia i Occident, el més gran des de la Guerra Freda, ha deixat diversos titulars.

Espies russos entre els alliberats

El Kremlin va reconèixer ahir que entre els vuit presoners russos intercanviats amb els Estats Units hi havia espies dels serveis secrets. El portaveu presidencial va admetre per primer cop en roda de premsa que Vadim Krasikov, empresonat a Alemanya des del 2019 per l’assassinat d’un separatista txetxè a Berlín, és membre del Servei Federal de Seguretat. Putin va rebre’l a Moscou com un heroi. 

El dilema alemany de l’intercanvi

L’històric intercanvi ha suscitat sentiments contradictoris a Alemanya, on s’ha vist amb mals ulls la deportació de Vadim Krasikov. “Ningú pren a la lleugera la decisió de deportar un assassí condemnat a cadena perpètua després d’uns quants anys de presó”, va dir el canceller alemany Olaf Scholz. Els crítics tenen por que l’acord pugui incentivar Rússia a empresonar més innocents.

El paper negociador de Turquia

L’acord ha estat possible gràcies a la mediació dels serveis secrets de Turquia. “La nostra organització ha assumit un paper important de mediació en aquesta operació d’intercanvi”, deia un comunicat de l’Agència Nacional d’Intel·ligència turca. Tot i ser membre de l’OTAN, Ankara no va aplicar sancions a Moscou per la invasió d’Ucraïna, fet que li ha permès mantenir la comunicació i ser un interlocutor vàlid per a les dues parts.

“Van saber ahir que eren russos”

Els fills de dos espies russos detinguts a Eslovènia el 2022 i alliberats dijous en l’intercanvi no sabien que eren russos, segons va dir ahir el portaveu del Kremlin. “Ni tan sols sabien qui era Putin”, va afirmar, i va afegir que els dos menors van preguntar als seus pares qui era l’home que els rebia a l’aeroport. Els fills de la parella d’espies Artem i Anna Dulcev feien servir la nacionalitat argentina a Eslovènia i tampoc parlaven rus.

stats