Les festes de Boris: vi i formatge en ple confinament i fotos que ho proven

El govern britànic es reuneix per analitzar possibles noves restriccions abans de Nadal per combatre la variant òmicron

2 min
Imatge publicada per The Guardian en l'edició d'aquest dilluns

LONDRESDesprés de quinze dies de continuades males notícies, de dos mesos de gestió política nefasta, de gairebé dos anys de pandèmia i d'una caiguda en els nivells de popularitat sense precedents en relació amb el desembre del 2019, quan va guanyar de forma aclaparadora les eleccions generals, el primer ministre britànic, Boris Johnson, s'ha convertit en l'ase dels cops.

I el nou dard en el centre de la diana l'ha propiciat una nova imatge del que ja es coneixen com les festes de Downing Street. La publica aquest dilluns el diari The Guardian i mostra que la versió donada per l'equip de premsa del premier s'allunya molt de la realitat. Pel pla que presenta la imatge difosa, tot sembla indicar que va ser presa des de la balconada interior del número 11 de Downing Street, idea que referma la hipòtesi, molt estesa en cercles polítics de Westminster, que un talp molt proper al cercle més immediat de Johnson està filtrant les informacions que més mal li estan fent. I, de moment, està aconseguint el seu propòsit, erosionar la seva autoritat.

Un altre aspecte de la imatge que publica 'The Guardian' en la portada d'aquest dilluns. S'hi veu la "reunió de feina" del 15 de maig del 2020 als jardins de Downing Street.

Dijous passat The Guardian i The Independent informaven que el 15 de maig del 2020, amb el país encara en ple confinament, Johnson va prendre part en una festa posterior a una roda de premsa. Feia poc més d'un parell de setmanes que el primer ministre havia sortit de l'UCI d'un hospital de Londres, on havia estat ingressat tres dies després de contagiar-se de covid a finals de març i, segons el relat dels diaris, va arribar a assegurar a un dels seus ajudants més immediats que es mereixien una copa per "haver abatut" el coronavirus. 

La nova imatge difosa sembla corroborar aquesta versió i no la que va donar el portaveu de Downing Street, que va assegurar que "durant els mesos d'estiu el personal de Downing Street utilitza el jardí per a trobades de feina". Així, "el 15 de maig del 2020, el primer ministre va tenir una sèrie de reunions durant la tarda. Johnson va tornar a la seva residència al voltant de les set". Suposadament, les trobades al jardí de la residència oficial del primer ministre eren de negocis, cosa que no es percep de cap manera en l'esmentada imatge.

A la foto, Johnson, la seva dona, Dominic Cummings –exassessor principal del primer ministre– i fins a 17 empleats de Downing Street apareixen al jardí durant el primer confinament. Prenen una copa després d'un conjunt de reunions de treball i "actuen completament dins de les regles del moment", ha dit aquest dilluns al matí el ministre de Justícia, Dominic Raab. En altres nuclis de treball del govern s'hauria fet el mateix "i això no hauria incomplert cap norma".

La publicació de la imatge ha tingut lloc hores abans que el govern es reuneixi de forma extraordinària per analitzar si introdueix noves mesures anticovid, a causa de l'esclat de nous casos, en bona part per la irrupció de la variant òmicron.

stats