Internacional 05/05/2021

Facebook confirma el veto a Trump el dia que l'expresident llança el seu propi blog

La junta de supervisió de la plataforma qüestiona que el bloqueig pugui ser "indefinit"

Mar Bermúdez i Jiménez
3 min
Expresident dels Estats Units, Donald Trump

BarcelonaLa junta de supervisió de Facebook ha confirmat el bloqueig dels perfils de Facebook i Instagram de Donald Trump. Si bé, ha posat en dubte la clausura definitiva i permanent dels comptes de l'expresident nord-americà, ja que considera que supera els límits de les penalitzacions habituals de la plataforma. La junta ha ordenat a Facebook que revisi la decisió i "justifiqui una resposta proporcionada" que s'apliqui a tothom per igual, també als usuaris comuns. Trump va ser vetat a les dues xarxes socials al gener després de l'assalt al Capitoli.

L'organisme assessor de Facebook ha dit que la decisió de suspendre permanentment els comptes de Trump és "indeterminada i sense estàndards" i que l'actuació adequada hauria de ser "coherent amb les normes que s'apliquen als altres usuaris de la plataforma". Facebook ha de prendre la decisió en un termini de sis mesos.

En roda de premsa, la copresidenta de la junta, Helle Thorning-Schmidt, ha admès que "no ha estat una decisió fàcil" ni per a la direcció de Mark Zuckerberg ni per a la junta. "Estem dient a Facebook que tiri enrere i sigui més transparent sobre com avalua aquest tipus de fets. Cal tractar tots els usuaris de la mateixa manera i no aplicar sancions arbitràries", explicava. La junta també ha fet una sèrie de recomanacions sobre com Facebook hauria de millorar les seves polítiques, i la xarxa social s'ha compromès a "revisar-les acuradament".

La decisió de Facebook arriba el mateix dia que Trump, que també està vetat a Twitter, ha anunciat la creació d'un nou espai web per mantenir actualitzats els seus seguidors sobre les seves opinions. Des que va perdre els comptes a les xarxes socials, Trump ha anat fent declaracions públiques a través d'un blog del web PAC (sigles en anglès de Comité d'Acció Política, on organitzacions privades donen suport a una causa política) anomenat Save America, unes declaracions sovint escrites en el format de frase curta que feia servir a Twitter quan era president. Aquestes declaracions es canalitzaran ara a través del blog de Trump, que ofereix als seus seguidors la possibilitat de compartir els comentaris a les diverses xarxes socials on ell no està admès.

Una de les seves últimes publicacions, posterior a la resolució de la junta, ha estat per tornar a afirmar que hi va haver frau electoral a les eleccions presidencials del 2020, que qualificava, en majúscules, "la gran mentida". Les declaracions han aixecat polèmica quan la congressista republicana Liz Cheney, filla de l'exvicepresident Dick Cheney, ha criticat el comentari i ha dit que aquells que difonen la teoria del frau electoral són els que promouen "la gran mentida". El mateix Trump li ha respost de seguida al seu nou blog i l'ha considerat una "bel·licista" que ha perdut el suport dels electors. Trump torna a la càrrega, en el seu estil de sempre, per una nova via de comunicació.

La resolució de la junta de supervisió de Facebook estableix que la suspensió de Trump continua vigent per ara, perquè la junta ha confirmat que Trump va incomplir els estàndards de la comunitat de Facebook. Per aquest motiu ha reafirmat el bloqueig. El matís, però, està en la durada del bloqueig, ja que no es preveu al reglament de la xarxa social que pugui ser "indefinida". "No està permès que Facebook mantingui un usuari fora de la plataforma durant un període indefinit, sense criteris sobre quan es restaurarà el compte", s'explica en un comunicat. El veto a Trump es va fer sense seguir cap procediment establert.

Què és la junta de supervisió?

La creació d'una mena de Tribunal Suprem per pronunciar-se sobre qüestions complicades semblava una acció intel·ligent de Mark Zuckerberg. Si un fet responia a una decisió de la junta de supervisió, el cap de Facebook podria dir que no era culpa seva sinó de la junta. Però no hi pot haver una qüestió més divisòria que la presència del president Trump en una plataforma que molta gent responsabilitza de l'èxit electoral del 2016 i, probablement, que serà crucial si decideix tornar a presentar-se el 2024.

Ara, la junta de supervisió ha tirat la pilota al terrat de Zuckerberg, que haurà de reflexionar sobre com gestionar casos complicats d'aquest estil. Caldrà decidir el significat del terme noticiable i fer una investigació adequada sobre el paper de la xarxa social en els fets del 6 de gener. Al final de tot el procés, Facebook encara haurà de decidir què fer amb Donald Trump.

stats