Explosió de patriotisme a Polònia en ple conflicte amb la UE i Bielorússia

Milers de persones secunden una marxa organitzada per la ultradreta amb el suport del govern

2 min
Manifestació a Varsòvia per commemorar el Dia de la Independència de Polònia

Els carrers del centre de Varsòvia han quedat coberts de blanc i vermell aquest dijous a la tarda durant una marxa per commemorar la independència de Polònia fa 103 anys. Milers de manifestants (més de 100.000, segons els organitzadors) han encès torxes i han fet onejar la bandera del país en una cita convocada per grups d'extrema dreta i amb el suport del govern, en mans de l'ultranacionalista Llei i Justícia (PiS).

A la manifestació, aquest any marcada per l'escalada del conflicte amb Bielorússia, la bandera hegemònica ha estat la polonesa, blanca i vermella, tot i que també s'han pogut veure altres ensenyes com la de l'organització ultradretana ONR (Camp Nacional Radical), principal convocant, que advoca per "una Polònia ètnicament homogènia". El seu líder, Robert Bakiewicz, ha dit des del seu compte de Twitter que la marxa ha sigut "un èxit de tots els que defensen la sobirania de l'estat polonès, i la derrota de tots els que l'ataquen i volen entregar-la als estrangers". Feia referència així a l'altre gran conflicte polític obert, la pugna entre la Unió Europea i Polònia, que defensa la supremacia de la llei estatal per sobre de la comunitària i a qui Brussel·les acusa de vulnerar la independència judicial. De fet, l'eslògan de la marxa ja al·ludia a aquesta disputa: "La independència no està en venda". Els manifestants l'han corejat, així com un dels habituals lemes nacionalistes polonesos: "Déu, honor i pàtria".

L'any passat, la commemoració del Dia de la Independència va acabar amb enfrontaments entre els manifestants i la policia, i alguns assistents van calar foc a un balcó que lluïa una bandera de l'arc de Sant Martí. Aquest any, davant la possibilitat que es repetissin incidents violents, l'alcalde de Varsòvia, l'opositor Rafal Trzaskowski, va demanar que es prohibís la marxa, i va rebre el suport de la justícia. Tot i això, el govern ha acabat autoritzant-la i donant-li estatus d'acte oficial estatal, malgrat que ni el primer ministre, Mateusz Morawiecki, ni el president, Andrzej Duda, no hi han participat.

Els organitzadors han dedicat l'acte als soldats "protectors de la frontera" i, de fet, la manifestació ha anat encapçalada per membres de l'exèrcit, que aguantaven una gran bandera polonesa. Enmig de la crisi migratòria, que Polònia i la UE han qualificat de "guerra híbrida" de Minsk per desestabilitzar la unió, el president bielorús, Alexandr Lukaixenko, ha felicitat els polonesos pel Dia de la Independència. "Estic segur que en les circumstàncies actuals, malgrat la situació política, els durs desafiaments i amenaces, a través de l'obertura i el diàleg racional, una visió imparcial del passat i el present, els pobles de tots dos països poden implementar conjuntament idees pragmàtiques unificadores", ha dit el mandatari en un comunicat.

stats