Coronavirus

Explosió davant d'un centre de tests PCR als Països Baixos

L'incident, que no ha provocat ferits, és almenys el tercer atac a centres de proves de covid-19 al país

Sònia Sánchez
2 min
Zona acordonada després de l'explosió davant d'un centre de PCR als Països Baixos.

Un centre de proves PCR als Països Baixos ha estat objecte d'un atac amb explosius a primera hora d'aquest matí. L'explosió s'ha produït a l'exterior del centre i ha provocat només danys materials, però torna a posar de manifest la crispació social i la radicalització de l'oposició a les mesures de confinament imposades pel govern per contenir el covid-19, que mantenen el toc de queda a tot el país malgrat que un tribunal l'havia considerat il·legal.

El centre de tests de covid-19 que ha estat atacat es troba a la ciutat de Bovenkarspel, a uns 60 quilòmetres d'Amsterdam, i en el moment de l'explosió, a les 6.55 del matí hora local, només hi havia un guàrdia de seguretat a l'edifici, que tampoc ha resultat ferit. Algunes persones que passaven per la zona diuen que han sentit "una explosió molt forta", segons Efe. La policia ha acordonat immediatament la zona i un equip del servei de desactivació d'explosius s'ha traslladat fins allà per comprovar que no hi hagi més material explosiu. Segons la policia, es necessitaran diverses hores per assegurar l'àrea, netejar les destrosses i investigar l'incident, de forma que totes les cites programades per fer proves de covid aquest dimecres en aquest centre han estat cancel·lades.

El cap dels serveis sanitaris al país, André Rouvoet, ha denunciat l'atac com "un acte covard de destrucció" que interpel·la tota la societat: "El nostre personal a tot el país està treballant molt per protegir tota la societat d'aquesta pandèmia", ha dit. La policia, per la seva banda, ha donat per confirmat que ha estat un acte intencionat i ha anunciat una investigació per trobar-ne els autors. Però no és la primera vegada aquest any que es registren incidents contra centres de proves als Països Baixos. El 23 de gener, durant les tensions per la introducció del toc de queda, que van desembocar en protestes violentes, es va incendiar un local per fer PCR a Urk, a la província de Flevoland. Després d'allò, el cap de l'Institut Nacional de Salut porta escota policial. Dies després, la policia neerlandesa va trobar material inflamable amb focs artificials col·locat en un altre centre de proves a Hilversum, a Holanda de Nord, però l'explosiu va poder ser detonat abans de manera controlada.

Les protestes contra el confinament del mes de gener, de fet, van donar peu als aldarulls més greus que ha viscut el país en els últims 40 anys, amb enfrontaments violentes entre els manifestants i la policia. Una situació que marcarà de ben segur les eleccions nacionals del 17 de març, que ja es presenten com un plebiscit a la gestió de la pandèmia per part del govern actual del primer ministre Mark Rutte.

stats