DOS ANYS DEL TSUNAMI
Internacional 12/03/2013

Els evacuats de Fukushima, en lluita

Els afectats per la catàstrofe es debaten entre tornar a casa o iniciar una nova vida lluny de la planta

Hiroko Tabuchi
3 min
UN LLARG MINUT DE SILENCI  Agents de policia amb vestits contra la radiació ahir a prop de Fukushima. A les 14.46, hora local, van tornar a sonar les sirenes d'homenatge a les víctimes del tsunami.

The New York Times / Iwaki (Japó)Un cop es va aturar l'estrèpit de les ones devastadores, els fidels d'una petita església de pedra a prop de la planta nuclear de Fukushima van descobrir que els problemes tot just havien començat. Durant aquests dos anys, d'ençà que el terratrèmol va generar un tsunami devastador que va portar la central a una catàstrofe nuclear, els 150 parroquians d'aquesta església gairebé no han tingut un moment de respir. Primer van haver d'abandonar la zona zero per excés de radiació i després van haver-se de buscar un altre lloc per viure en veure que no hi havia perspectives de tornar a casa.

Moltes comunitats de desplaçats al Japó han estat bregant per tirar endavant durant aquests dos anys i, tot i haver perdut les arrels, han aconseguit sumar forces i resistir gràcies a diferents ajudes. I és que les petites victòries alimenten esperances i fortifiquen els esperits que lluiten per tornar a la normalitat.

Diumenge passat l'església baptista de Fukushima va fer aquest pas oferint la primera eucaristia en una nova capella, construïda gràcies a les donacions dels fidels d'Iwaki, una ciutat castigada pel vent només 50 quilòmetres al sud de la central nuclear. Alguns dels parroquians més vells no van poder arribar al servei, com molts altres fidels que actualment viuen en altres zones del Japó, on han aconseguit una feina o bé els han acollit familiars.

"Va haver-hi moments en què sentíem que ho havíem perdut tot i ens preguntàvem: «Déu, per què?»", va dir diumenge Masashi Sato, un dels joves pastors de l'església, davant dels 50 fidels aplegats per resar a la capella.

Dos anys després de la devastació i destrucció de la costa nord-oest del Japó, algunes comunitats de Fukushima han demostrat una comprensió exemplar amb el que ha passat: segurament han perdut per sempre les seves antigues cases, així que han començat a establir-se a una altra banda.

A la gran regió de Fukushima, la la vida ha tornat, en gran part, a la normalitat. Però, probablement, els residents de les zones contaminades al voltant de la planta no podran tornar-hi fins d'aquí unes dècades, tal com ha reconegut el govern, fins que no s'hagi desmantellat la central. En algunes de les àrees on s'han aixecat les ordres d'evacuació, la repoblació ha estat desigual. Ciutats, poblacions i fins i tot famílies continuen dividides entre els que han escollit tornar a casa i els que s'han instal·lat en altres ciutats. En els últims dos anys, Fukushima ha perdut més de 60.000 habitants, segons els censos locals, tot i que el ritme de disminució de la població s'ha desaccelerat.

Promeses del govern

Conscient que encara hi ha 315.000 evacuats per la catàstrofe, el primer ministre japonès, Shinzo Abe, va comprometre's de nou ahir a reconstruir la zona afectada. Durant una gran cerimònia al Teatre Nacional de Tòquio per commemorar els més de 18.500 morts i desapareguts que va deixar la catàstrofe, Abe -que va jurar el càrrec al desembre- va aprofitar l'ocasió per lamentar la "situació incòmoda" en què estan centenars de milers d'evacuats. Pel primer ministre, la reconstrucció és una "lluita contra el temps" i per això va prometre redoblar els esforços del govern.

Keiji Nekada, de 60 anys i fidel de la parròquia d'Iwaki, també mira endavant des de la seva nova casa en aquesta ciutat. Va instal·lar-se a Okuma a finals dels anys 60 per treballar en la construcció de la central i l'11 de març del 2011 va veure com havia d'abandonar tot el que tenia. "És fàcil perdre el camí al Japó -reflexiona el pastor Sato-. Però, de fet, el desastre ens ha fet més forts".

stats