30/05/2012

Els europeus perden la confiança en la UE però volen mantenir l'euro

2 min
Tot i la crisi, el suport a la moneda única és altíssim entre els europeus, que rebutgen la idea d'un trencament de l'euro.

BARCELONA.La crisi de l'euro ha remogut les consciències. Els europeus perden confiança en la UE, en el projecte que lliga el Vell Continent des de fa més de 50 anys, però al mateix temps -gairebé en contradicció- defensen fermament l'euro com a gran projecte de moneda comuna entre ells. Almenys aquesta és la conclusió d'un estudi elaborat pel prestigiós centre d'anàlisi nord-americà Pew Research Center, que ha fet una enquesta a gran escala -9.000 entrevistes- en vuit països de la UE (el Regne Unit, França, Alemanya, Espanya, Itàlia, Grècia, Polònia i la República Txeca) per copsar l'opinió sobre el remogut escenari econòmic. I el títol ja ho diu tot: La unitat europea, en qüestió .

Desconfiança en la UEBaixa la percepció que el projecte europeu és una bona idea

En cinc anys ha caigut un 20% el nombre d'espanyols enquestats que valoren positivament la construcció europea. L'any 2007 el suport a la UE a Espanya era del 80%, mentre que aquest 2012 ha quedat en un 60%. És una tendència que es registra a la majoria de països europeus, però en el cas espanyol la pèrdua de suport és de les més acusades. Amb la crisi, els europeus també han girat l'esquena a un dels projectes estrella de la UE: la integració econòmica. Un 70% dels grecs enquestats consideren que aquesta posada en comú ha danyat la seva economia, seguits dels francesos (63%), els italians (61%) i els britànics (61%).

Res de trencar l'euroEl 71% dels grecs i el 60% dels espanyols volen mantenir l'euro

Tot i la pèrdua de suport al projecte europeu, l'adhesió a l'euro és altíssima entre els enquestats. Els que encapçalen la llista dels que volen continuar a l'euro són precisament els grecs (70% a favor de mantenir la moneda única), seguits dels francesos (69%), els alemanys (66%) i els espanyols (60%). Això tot i que, segons l'estudi, cada cop hi ha més europeus que consideren que va ser una mala idea crear l'euro, entre ells el 44% d'italians, el 41% d'espanyols i el 40% de francesos.

Els tòpics europeusEls treballadors al nord, els corruptes al sud

L'enquesta analitza els tòpics que resorgeixen amb la crisi. Pels alemanys, els grecs són els més mandrosos d'Europa i els italians els més corruptes. Pels grecs, ells mateixos són els més treballadors i els més corruptes alhora. El sentiment antialemany està fortament arrelat entre els grecs, amb un 78% dels enquestats que tenen una opinió majoritàriament contrària a aquest país. Però tot i això la cancellera alemanya, Angela Merkel, rep una amplíssima aprovació entre els europeus -excepte a Grècia- quan se'ls pregunta sobre el líder que millor gestiona la sortida a la crisi.

stats