ANY ELECTORAL
Internacional 26/03/2013

Els euroescèptics irrompen en la política alemanya

Alternativa per a Alemanya amenaça d'esgarrapar vots a Merkel

Isaac Lluch
3 min

BerlínDes de fa anys a Alemanya es detecta que la modernització de la Unió Democratacristiana (CDU) que està fent la cancellera Angela Merkel cada cop desperta més recel entre els votants conservadors. El forat en l'espectre polític ha anat engrandint-se a mesura que la cancellera moderava els valors burgesos del seu partit i comprometia els ciutadans alemanys a fer esforços de solidaritat amb els deutors veïns del sud d'Europa. Fins ara, però, a Alemanya ningú no ha aconseguit omplir aquest buit. Fins ara.

Un nou partit, Alternativa per a Alemanya (AfD), s'ha decidit a reunir els euroescèptics del país quan falten sis mesos per a les eleccions generals. El seu esborrany electoral tot just té ara tres pàgines, si bé els objectius són meridians: una dissolució ordenada de la zona euro, tornar més competències a Alemanya i introduir referèndums populars. Sota el concepte de democràcia, s'hi troba un paràgraf en què el partit avisa que no serà "políticament correcte".

¿Això vol dir que es tracta d'un partit populista de dretes? Fundat a principis de mes, l'AfD celebrarà el 14 d'abril el seu primer congrés federal a Berlín. Un dels seus fundadors, el professor d'economia hamburguès Bernd Lucke, assenyala que el partit és "relativament no ideològic". No obstant, pretén pescar simpatitzants de la CDU, socialcristians bavaresos de la CSU i liberals de l'FDP, és a dir, dels tres partits que formen l'actual govern federal alemany.

El mateix Lucke va ser membre de la CDU durant 33 anys, fins al 2011. Un altre cofundador de l'AfD, Alexander Gauland, va ser cap del departament de Presidència del govern democratacristià de Hessen. Un exredactor del Frankfurter Allgemeine Zeitung, Konrad Adam, també forma part del nucli fundacional de la nova formació, que assegura que ja té prop de 3.000 membres. També hi ha eminents economistes que van elevar demandes contra els paquets de rescat de Grècia al Constitucional alemany.

Entre la llista de mecenes d'Alternativa per a Alemanya hi ha a més a més l'excap de l'Associació Federal d'Indústries Alemanyes, Hans-Olaf Henkel. Aquest lobista empresarial va esbossar fa tres anys en el llibre Rettet unser Geld [Salveu els nostres diners] la creació d'una Europa de dues velocitats, la del Nord i la del Sud, concepte que ara defensen els promotors d'AfD.

Sorprès pel relatiu seguiment que està tenint la formació d'aquest partit -a la presentació, coberta per la premsa més influent hi van aparèixer 1.200 persones, quan se n'esperaven 200-, Lucke assegura: "[Sóc] conscient que sobretot en aquesta fase de fundació se'ns podrien adherir extremistes de dreta". "Però en cap cas els volem acceptar, i fem un procés de selecció per entrar al partit", afirma. No obstant, ja ha hagut de sortir de la presidència d'AfD un membre que havia tuitejat que "el gen multicultural porta a mutacions i malalties".

La concurrència d'ultradretans no és l'únic problema del partit euroescèptic. Per participar en les eleccions generals del setembre han de recollir un mínim de 2.000 firmes en cada estat federat alemany i necessitaran diners per a la campanya.

El director de l'Institut d'Anàlisis Estadístiques Forsa, Manfred Güllner, pronostica que AfD obtindria tot just un 1% dels vots i no entraria al Bundestag (cambra baixa), però els partits governamentals estan inquiets pels vots que els pot esgarrapar aquesta formació. "Aquest grup és la por institucionalitzada del futur", va concloure el líder parlamentari de la CDU/CSU, Volker Kauder. Els nervis són a flor de pell.

stats