Internacional 01/08/2021

Els EUA culpen l'Iran de l'atac contra un petrolier a la costa d'Oman

Israel demana una resposta de la comunitat internacional després de la mort de dos tripulants

ARA
2 min
Una imatge del 'Mercer Street'

BarcelonaDijous, un vaixell mercant operat per l'empresa d'un multimilionari israelià era víctima d'un atac amb dron mentre navegava pel golf d'Oman. En l'incident hi van morir dos membres de la tripulació: un ciutadà romanès i un de britànic. Encara hi ha molts interrogants sobre l'episodi, però, des d'un primer moment, Israel va assenyalar un culpable: l'Iran. Ara, uns dies després, el govern del primer ministre Naftali Bennet insisteix que "no té cap dubte" que Teheran està darrere de l'atac i anima la comunitat internacional –especialment els Estats Units, socis de Tel Aviv– a condemnar i castigar el règim iranià.

Malgrat que des del país persa se n'han desmarcat, sembla que el clam de Tel Aviv ha tingut efecte. Aquest cap de setmana, tant els Estats Units com el Regne Unit han assenyalat, també, la culpabilitat de l'Iran. Des de Londres veuen "altament probable" que l'incident fos orquestrat pel govern iranià. Des de Washington van una mica més enllà: diuen "estar segurs" de l'autoria iraniana i, a través d'un comunicat del secretari d'Estat, Antony Blinken, anuncien "una resposta adequada aviat".

La reacció dels EUA i del Regne Unit fa incrementar la rellevància de l'episodi, que ha tornat a evidenciar la creixent tensió entre Israel i l'Iran, enemics regionals històrics. De fet, no deixa de ser un capítol més que arriba després d'altres agressions i sabotatges contra vaixells en els últims dos anys al golf, una dinàmica que precisament s'havia intensificat en els últims mesos.

Destí segur

Mentrestant, l'atac contra el Mercer Street –el nom del petrolier– encara està sent investigat, segons l'empresa israeliana que el gestiona. Operacions Marítimes Comercials del Regne Unit (UKMTO, per les sigles en anglès), entitat britànica que informa sobre la seguretat als mars, va descartar ben aviat que es tractés d'una acció de pirateria, com s'havia apuntat en un primer moment.

Quan va ser atacat, el vaixell, de mida mitjana i de bandera liberiana i propietat japonesa, es trobava uns 280 quilòmetres al nord-est del port omanita de Duqm, en la seva ruta des de Dar es Salaam, a Tanzània, fins al port de Fujairah, als Emirats Àrabs Units. Aquest cap de setmana, el Mercer Street ha navegat cap a destí segur pels seus propis mitjans, sota el control de la seva tripulació i escortat per un vaixell de guerra de la V Flota dels Estats Units, desplegada al voltant del golf Pèrsic.

stats