Crisi climàtica

Dos estius a la vall de l'Ahr: de les inundacions mortals a la sequera històrica

L'ARA visita el poble alemany que va ser engolit per l'aigua l'estiu passat

Judit Alonso
3 min
Inundacions a Alemanya

Bad Neuenarh-Ahrweiler (Alemanya)Carrers per asfaltar, baixos per arreglar, edificis per restaurar i cartells que asseguren que "la nostra ciutat tornarà a ser acolorida". Aquesta és l’escena que es pot veure a Bad Neuenahr-Ahrweiler, una de les poblacions més afectades per les tempestes i inundacions que es van produir l'estiu de l’any passat a la vall de l’Ahr, a l’estat alemany de Renània-Palatinat. 

El succés, que va posar fi a la vida de prop de 200 persones a tot el país, contrasta amb la situació d’enguany, ja que la zona pateix els efectes d’una onada de calor amb temperatures que superen els 30 graus centígrads. Així, el cabal del riu Ahr, que tanta destrucció i dolor va provocar ara fa un any, actualment mostra les seves hores més baixes i en algunes parts està gairebé sec. 

No obstant, encara queden senyals de les conseqüències de les inundacions a les dues bandes del riu, com mostren les finestres trencades del Casino, un dels edificis més emblemàtics de la població, a una banda, i la presència de màquines i obres al carrer, a l’altra. Igualment, les restes d’un pont de metall arrossegat pel corrent encara es poden veure al Kurpark, l’espai verd de la població. 

De camí al carrer de la Creu, un dels més afectats i que està pendent d’asfaltar, els aparadors de les botigues evidencien que queda feina per fer. Mentre que algunes d’elles s’han reubicat en un centre comercial provisional, altres han anat obrint de mica en mica les seves portes. Com una de les farmàcies del municipi, on els seus propietaris, els Liers, han volgut deixar testimoni del que es va viure fa un any penjant diverses fotografies a l’aparador. “Ho he fet perquè havia d’explicar a tothom que l’aigua havia pujat un metre d’alçada i la gent no s’ho creia”, explica Oliver Liers, farmacèutic d’aquest negoci familiar. “Molts turistes venen per veure què va passar”, afegeix.

Aquell dia, com cada final de jornada, els Liers van tancar la farmàcia a les sis de la tarda per anar a repartir medicaments als clients de la vall que viuen aïllats. Mentre estaven fent aquest repartiment es van adonar que l’aigua estava pujant a uns nivells que mai havien vist i van decidir tornar a casa seva, situada a 7 quilòmetres de Bad Neuenahr, que no es va veure afectada per les inundacions, ja que es troba en un punt més elevat. 

A la nit, els Liers van començar a rebre missatges a través de xarxes socials sobre el que passava, però es van veure obligats a romandre a casa a causa dels talls a les carreteres. L'endemà, a primera hora del matí, l’Oliver es va dirigir a la farmàcia amb el seu pare, de 83 anys. “A les set del matí, hi havia 10 centímetres d’aigua al davant de la farmàcia, però a altres parts del carrer l’alçada era d’un metre. Era com un riu dins de la ciutat, el segon riu”, subratlla. 

Inundacions a Alemanya el juliol del 2021.
El riu Dreisam, totalment sec, en una imatge recent.

Recuperacions a dues velocitats

La incertesa de fins a quina altura podria arribar l’aigua va obligar Niklas Akler i la seva família a abandonar la seva llar, situada a pocs metres del riu Ahr, a Sinzig, la darrera població per on passa abans de desembocar al Rin. “Eren les dues de la matinada, l’aigua m’arribava als malucs i en un braç portava la meva filla de sis anys en pijama i a l’altre el meu gos”, explica. Van haver de marxar. “Eren les cinc de la matinada i no tenia cap informació sobre la situació del meu habitatge”, recorda. 

Finalment, els baixos de la casa i el jardí van quedar totalment destrossats pels aiguats, per la qual cosa durant 10 mesos els Akler han estat vivint amb familiars de Remagen, a l’estat veí del Rin del Nord-Westfàlia, mentre es portaven a terme els treballs de rehabilitació, que s’han allargat per la manca de materials a escala mundial, provocada per un context global cada cop més delicat.

Mentre les façanes dels municipis de la vall de l’Ahr es reconstrueixen lentament, es fa patent la llarga recuperació psicològica que necessiten els seus habitants. La presència de pluja desperta el neguit entre els veïns. No obstant, les altes temperatures de l’onada de calor dels darrers dies i les previstes per als pròxims fan desaparèixer aquesta preocupació, però en deixen una altra sobre la taula: l’altra cara del canvi climàtic, que s'ha traduït en una sequera històrica arreu d'Alemanya i ha deixat bona part dels rius del país en un estat de salut crític. Ara per falta de pluja.

stats