Clima
Internacional 18/04/2021

Els Estats Units i la Xina es comprometen a cooperar en la crisi climàtica, malgrat les tensions

Les dues potències més contaminants del planeta acorden treballar plegades per l'Acord de París

Steven Lee Myers
3 min
L'enviat per al clima de la Casa Blanca, John Kerry, aquest matí a Seül.

Els Estats Units i la Xina han acordat lluitar contra el canvi climàtic "amb la seriositat i la urgència que exigeix" intensificant els esforços per reduir les emissions de carboni, una demostració de cooperació poc freqüent enmig de l'escalada de tensió entre els dos països. L’acord, una declaració conjunta que recull pocs compromisos específics, s'ha anunciat aquesta matinada després que l’enviat del president Biden per al clima, John Kerry, visités la Xina durant tres dies de converses.

"És molt important per a nosaltres intentar deixar a part els altres temes [en disputa], perquè el clima és un problema de vida o de mort en molts llocs del món", ha dit Kerry en una entrevista a Seül, on s'ha reunit amb oficials de Corea del Sud per discutir sobre la crisi climàtica "El que hem de fer és demostrar que podem reunir-nos, seure i treballar algunes coses de manera constructiva".

L'acord arriba només uns dies abans de la cimera virtual sobre el clima a què Biden ha convocat diversos líders mundials, inclòs el president xinès, Xi Jinping, amb l'esperança de fer més per reduir les emissions i limitar l'escalfament global a 1,5 graus centígrads per sobre dels nivells preindustrials. Molts científics argumenten ara que l’escalfament s’ha de mantenir per sota d’aquest llindar per evitar les alteracions catastròfiques de la vida al planeta.

La Xina reitera els seus objectius

Divendres, Xi va dir que la Xina seguia compromesa amb els objectius climàtics que havia anunciat la tardor passada, inclosa la promesa que les seves emissions arribarien al màxim abans del 2030. Alhora, va suggerir que els països més avançats del món tenen la responsabilitat de prendre la iniciativa en una reducció més ambiciosa. En un missatge indirecte a Washington Xi advertia que el clima no pot ser objecte de "negociació per a la geopolítica" ni "una excusa per a les barreres comercials". Segons Pequín, Xi va mantenir una conversa telefònica amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Emmanuel Macron, en què va advertir que "sens dubte aquesta serà una batalla dura". “Esperem que les economies avançades siguin un exemple en la reducció d’emissions i que també liderin el compliment dels compromisos de finançament climàtic”, va dir el mandatari xinès.

La Casa Blanca ha indicat que Biden anunciarà plans més ambiciosos per reduir les emissions a escala nacional, després de quatre anys en què el seu predecessor, Donald J. Trump, negacionista declarat , va menystenir el problema. "Fins ara, hem vist compromisos en què tothom es queda curt", ha dit Kerry. "Ara mateix el món sencer es queda curt. No es tracta d'assenyalar cap país”. L'enviat pel clima de Biden s'ha reunit a Xangai amb el seu homòleg xinès, Xie Zhenhua. Kerry ha explicat que les converses s'han limitat a l'emergència climàtica i que han deixat de banda temes més espinosos, com la repressió a Hong Kong o les amenaces de la Xina a Taiwan. De fet, mentre els dos representants estaven reunits, el departament d'Estat nord-americà va criticar divendres les penes de presó dictades a Hong Kong a destacats líders pro democràcia, inclòs Jimmy Lai, un magnat de la premsa de 72 anys. El mateix dia Biden es va reunir a la Casa Blanca amb el primer ministre del Japó, Yoshihide Suga, rival regional de la Xina. En una declaració conjunta, els Estats Units i el Japó afirmen que volen arribar a la neutralitat del carboni el 2050 mitjançant la promoció de fonts d’energia renovables i l’eficiència energètica i innovant en la captura i reciclatge carboni de l’atmosfera.

La premsa oficial xinesa i alts càrrecs del país han parlat de la visita de Kerry però l'han minimitzada. En la declaració conjunta amb els Estats Units, el govern xinès es compromet a fer més en matèria climàtica, tot i que sense detallar cap mesura específica, i afirma que els dos països desenvoluparan "estratègies a llarg termini" per assolir la neutralitat del carboni (no emetre més carboni del que eliminen de l'atmosfera) abans de la pròxima conferència internacional sobre el clima prevista per al novembre a la ciutat escocesa de Glasgow.

Copyright The New York Times

stats