Internacional 02/07/2021

Els Estats Units retiren les seves tropes de la principal base a l'Afganistan

En plena escalada de violència amb els talibans, l'exèrcit afganès pren el control de l'aeròdrom de Bagram

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
Un helicòpter es carrega en un portaavions per tal de ser retirat de l'Afganistan

Tres mesos abans de fer efectiva la retirada total de tropes nord-americanes de l'Afganistan, que Joe Biden va anunciar al mes d'abril, l'exèrcit ha abandonat l'aeròdrom de Bagram, la seva base més important del país. Ho han explicat oficials de l'exèrcit a The Washington Post, que confirmen que el Pentàgon vol acabar la retirada, coincidint amb l'aniversari dels 20 anys de la invasió nord-americana després dels atemptats de l'11 de Setembre del 2001.

La base aèria de Bagram, a 70 km del nord de Kabul, s'utilitzava per als atacs aeris contra els talibans i altres grups armats, i durant uns anys va ser el centre de control d'operacions especials de les tropes dels Estats Units. En un tuit, el portaveu del ministeri de defensa de l'Afganistan, Fawad Aman, ha confirmat la informació: "Bagram s'ha entregat a les Forces de Seguretat i Defensa Afganeses. Les forces estatunidenques s'han retirat completament de la base". A partir d'ara les tropes afganeses s'instal·laran a la base per continuar combatent els insurgents.

Però un oficial anònim ha explicat a The Washington Post que el màxim comandant de les tropes americanes des de fa tres anys, Austin Scott Miller, continua a càrrec de la base per protegir les tropes fins que s'acabi la retirada. El comandant s'ha reunit amb el president de l'Afganistan, Ashraf Ghani, per acordar com serà la cooperació entre els dos països un cop els Estats Units deixin de tenir presència militar al país.

Miller ha explicat en un comunicat que el traspàs de la base aèria al govern afganès "ha sigut un procés extens que ha durat diverses setmanes", iniciat tot just després de l'anunci de Biden. També ha alertat del perill que el país entri en una guerra molt més prolongada després de la retirada dels Estats Units. I és que la retirada té lloc en un moment d'escalada de violència, tot i que fa mesos van començar les negociacions de pau entre el govern i els talibans. Més de 2.400 soldats nord-americans han mort en els 20 anys que fa que dura el conflicte i 20.000 han resultat ferits. També han mort uns 47.245 civils, i desenes de milers de membres de les forces de seguretat afganeses.

Els talibans han celebrat la notícia de veure marxar les tropes americanes i de l'OTAN de la base aèria de Bagram: "La seva completa retirada obrirà camí als afgans per decidir sobre el seu futur per ells mateixos". El ministeri de Defensa ha assegurat que prop de 130 presumptes insurgents han mort i un centenar han resultat ferits en operacions dutes a terme en les últimes 24 hores per les forces de seguretat.

stats