Internacional 16/09/2014

Primer atac aeri dels EUA contra l'Estat Islàmic prop de Bagdad

Fins ara l'ofensiva nord-americana s'havia limitat a posicions dels jihadistes per protegir el personal o per raons humanitàries

Efe
1 min
Roda de premsa de Barack Obama sobre l'Iraq

WashingtonEls Estats Units han llançat aquesta nit el primer atac aeri contra l'Estat Islàmic al sud-est de Bagdad. Fins ara l'ofensiva es limitava a atacs contra posicions jihadistes al nord del país per protegir el personal nord-americà o per raons humanitàries.

El president dels Estats Units, Barack Obama, ja va anunciar dimecres l'ampliació de l'operació militar a Síria i l'enduriment a l'Iraq amb més atacs aeris per donar suport a les forces iraquianes i kurdes que lluiten contra els extremistes islàmics.

"L'atac aeri al sud-est de Bagdad és el primer de la nostra campanya ampliada per donar suport a les forces iraquianes més enllà de protegir el nostre personal i de les missions humanitàries", ha explicat en un comunicat el comandament central els EUA.

Fins ara, l'objectiu dels Estats Units a l'Iraq era ajudar milers de civils de minories religioses al Mont Sinyar, així com protegir l'estratègica pressa de Mosul i la ciutat d'Erbil, capital del Kurdistan iraquià.

Els EUA també han bombardejat sis vehicles de l'Estat Islàmic a prop del Mont Sinyar. Amb aquest, ja sumen 162 atacs aeris a l'Iraq des que va començar la campanya, fa més d'un mes.

En el marc de l'ampliació de la campanya a l'Iraq, Obama va autoritzar la setmana passada l'enviament de 475 militars més al país, amb els quals el nombre pujaria a un total de 1.600.

Tot i així, els Estats Units descarten el desplegament de tropes de combat terrestre en terreny estranger i insisteixen que la campanya és molt diferent de la de les guerres de les últimes dècades a l'Iraq i a l'Afganistan.

stats