Internacional 23/01/2023

Els Estats Units creuen que Rússia està darrere de les cartes bomba enviades al govern espanyol

El Kremlin hauria encarregat l'accio a un grup d'ultradreta rus

Edward Wong /Julian E. Barnes / Eric Schmitt (The New York Times)
3 min
Membres de la Policia Nacional a l’ambaixada d’Ucraïna a Madrid dimecres, quan un home va resultar ferit lleu per l’explosió d’un paquet.

WashingtonEls serveis secrets nord-americans i europeus creuen que agents de la intel·ligència militar de Rússia van encarregar a un grup supremacista blanc rus l'enviament de cartes bomba al president espanyol, la ministra de Defensa espanyola i diverses ambaixades, segons expliquen responsables nord-americans. Les cartes no van deixar víctimes mortals però un treballador de l'ambaixada d'Ucraïna a Madrid va resultar ferit.

En les últimes setmanes, els investigadors s'han centrat en el Moviment Imperial Rus, un grup radical que té membres i simpatitzants a tot Europa i centres d'entrenament militar a Sant Petersburg. Es creu que el grup, que ha estat designat com a organització terrorista internacional pel departament d'Estat dels Estats Units, té vincles amb agències d'intel·ligència russes. Membres destacats del grup han estat a Espanya, i la policia ha fet un seguiment dels seus vincles amb organitzacions espanyoles d'extrema dreta.

L'objectiu aparent de l'acció, segons un funcionari dels Estats Units que demana l'anonimat, era insinuar que Rússia i els seus agents podrien dur a terme atacs terroristes a tot Europa, fins i tot a les capitals dels estats membres de l'OTAN. Una de les cartes bomba va ser enviada a Instalaza, un fabricant d'armes de Saragossa que fabrica llançagranades que Espanya envia a Ucraïna, i una altra va anar a la base aèria de Torrejón de Ardoz.

No hi ha indicis que Moscou estigui disposat a engegar una campanya generalitzada d'atacs encoberts a Europa, que podria provocar una resposta de l'OTAN i, potencialment, un conflicte més ampli i costós, segons els responsables nord-americans i aliats, però a Washington creuen que això podria canviar si Rússia continua patint grans contratemps militars a Ucraïna. Putin hauria donat a la seva intel·ligència un marge ampli per dur a terme operacions encobertes a Europa, però el grau en què el Kremlin hauria estat implicat en l'operació de les cartes bomba no queda clar, diuen.

"Això sembla un tret d'advertència", diu Nathan Sales, coordinador antiterrorista del departament d'Estat amb l'administració Trump, quan el Moviment Imperial Rus va ser designat com a organització terrorista. "Rússia envia un senyal que està disposada a utilitzar agents terroristes per atacar Occident".

Els oficials russos darrere de la campanya treballen per al Departament Central d'Intel·ligència (GRU, en les sigles en rus), una de les agències d'intel·ligència més agressives de Moscou, asseguren els responsables nord-americans. En els últims anys, ha dut a terme impunement accions encobertes agosarades i letals, des de la ingerència en les eleccions dels Estats Units que van portar a la victòria de Donald Trump el 2016 fins a l'atac contra el vol civil de Malaysian Airlines sobre Ucraïna el 2014.

La unitat 29155

Els funcionaris nord-americans sospiten que els oficials russos implicats en l'acció d'Espanya formen part del 161è Centre de Formació d'Especialistes en Propòsits Especials. Una part d'aquesta agència, la unitat 29155, treballa per desestabilitzar Europa mitjançant intents de cops d'estat i assassinats, segons els funcionaris de seguretat dels Estats Units i Europa. Entre els seus agents hi ha veterans de guerra russos, i la seva existència era tan secreta que fins i tot no en tenien coneixement altres seccions del GRU.

Els investigadors espanyols han identificat "persones d'interès" que creuen que estaven implicades en els atacs, va dir un alt funcionari nord-americà. Una portaveu de l'ambaixada espanyola a Washington es va negar a fer comentaris al·legant que la investigació continuava. Fiona Hill, directora a Europa i Rússia del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca sota l'administració Trump, va dir que no seria d'estranyar que el GRU hagués dirigit el Moviment Imperial Rus per dur a terme els atacs. "La majoria d'aquest tipus d'organitzacions estan, per descomptat, vinculades a la intel·ligència russa, ja sigui el GRU o l'FSB", va dir, referint-se també al Servei Federal de Seguretat, l'agència d'intel·ligència nacional de Rússia. "Sovint són només grups davanters per a les activitats d'intel·ligència". Els agents d'intel·ligència utilitzen els grups per sembrar confusió i crear una "negació inversemblant", afegeix.

Funcionaris d'intel·ligència nord-americans i britànics han estat treballant amb la Policia Nacional espanyola i funcionaris de contraintel·ligència en la investigació. Les seves sospites sobre el Moviment Imperial Rus i el GRU es van compartir, poc després que de l'arribada de les cartes bomba.

El grup radical només està parcialment alineat amb el govern rus. La direcció del moviment ha criticat la incompetència del lideratge rus a la guerra d'Ucraïna i ha acusat Putin de corrupció. No obstant això, com que el grup comparteix els objectius de Moscou de soscavar els governs occidentals i sembrar el caos a Europa, la intel·ligència russa ha pogut influir en les seves operacions, segons els funcionaris nord-americans. La capacitat d'utilitzar el Moviment Imperial Rus com a força substitutiva en determinats moments és útil per a la intel·ligència russa, sobretot perquè això fa que sigui més difícil que els països rivals atribueixin accions al govern rus.

Copyright The New York Times

stats