Internacional 07/08/2018

"Esperem salvar moltes més vides"

Indonèsia continua buscant sense descans supervivents del terratrèmol de Lombok

Ara
2 min
Continuen les tasques de rescat a l'illa de Lombok després del virulent terratrèmol

BarcelonaDos dies després del terratrèmol que ha sacsejat l'illa indonèsia de Lombok, les tasques de localització de supervivents continua sense descans entre tones de runa i amb esperança després que s'hagi localitzat amb vida una noia de 23 anys atrapada pel tremolor mentre comprava en un mercat. Durant quatre hores, voluntaris i professionals han estat desenrunant la zona on alguns testimonis havien sentit una fràgil veu que demanava auxili. Finalment han aconseguit treure sana i estàlvia Nadia Revanale enmig de l'alegria i l'emoció. El balanç provisional del sisme, de 7 graus, es ha augmentat en les últimes hores i s'eleva a les 105 víctimes mortals, 236 ferits i 20.000 desplaçats, tot i que les autoritats temen que les xifres s'elevin quan s'aconsegueixi arribar a les zones més afectades que han quedat aïllades per la destrucció de les infraestructures. Des de diumenge el servei indonesi de sismologia ha detectat fins a 230 rèpliques que han fet reviure el pànic entre veïns i els centenars de turistes que encara hi ha a l'illa.

"Primer hem utilitzat les mans per retirar la runa, després martells, cisells i també màquines per retirar lentament cadascuna de les peces", ha relatat a l'agència Reuters Marcos Eric, un voluntari en tasques de rescat que ha ajudat a localitzar la jove Nadia. L'esperança de trobar més supervivents la comparteix el portaveu de l'Agència Nacional de Gestió de Desastres, Sutopo Purwo Nugroho, que ha penjat a Twitter un breu vídeo del rescat de l'únic supervivent entre les restes d'una mesquita al nord de l'illa. "Esperem salvar moltes més vides", ha afirmat el responsable.

Mentre l'illa intenta recuperar la normalitat, milers de turistes ja han estat evacuats de Lombok i de les tres petites illes de Gili, una destinació de bussejadors, sobretot. Les autoritats indonèsies han tingut en funcionament sense parar l'aeroport de Lombok i han reforçat el servei del ferri que va a la veïna Bali.

La Sara, una turista espanyola de 32 anys, ha explicat a l'agència Efe que, malgrat el caos inevitable durant les primeres hores del sisme, les autoritats indonèsies i l'ambaixada d'Espanya s'estan "organitzant bé". En el moment del terratrèmol la dona era, amb un grup d'amigues, al popular arxipèlag de les illes Air, Main i Trawangan, davant del litoral del nord-oest de Lombok, i, segons afirma, el seu hotel es va esfondrar i es va tallar el subministrament d'electricitat.

Indonèsia s'assenta sobre l'anomenat Cinturó de Foc del Pacífic, una àrea amb una gran activitat sísmica i volcànica sacsejada per uns 7.000 tremolors a l'any, la majoria moderades.

stats