Aràbia Saudita

Empresària i activista: qui és la princesa saudita Basma, alliberada després de 3 anys sense càrrecs

Neboda del rei actual, va ser detinguda amb la seva filla el 2019 quan viatjaven a Suïssa

ARA
3 min
La princesa saudita Basmah Bint Saud en una foto d'arxiu

BarcelonaLes autoritats saudites han sorprès aquest cap de setmana amb l'alliberament de la princesa Basma bint Saud, a qui mantenien entre reixes des de feia gairebé tres anys malgrat no haver presentat mai càrrecs contra ella. Empresària i activista pro drets humans, la princesa Basma és cosina del príncep hereu Mohamed bin Salman, que avui governa de facto el país. És la filla més jove del rei Saud –germà de l'actual monarca, Salman bin Abdulaziz–, que va tenir més de cent fills i va regnar entre el 1953 i el 1964. El març del 2019 va ser detinguda a Riad, juntament amb la seva filla Saud al Xarif, quan es dirigia cap a Suïssa perquè la princesa, ara de 57 anys, rebés un tractament mèdic.

L'alliberament va tenir lloc, sense cap explicació oficial, dijous passat, però no es va fer públic fins que en va informar l'ONG saudita Alqst, amb seu a Londres, a través de les seves xarxes socials. Segons l'organització, Basma bin Saud va estar desapareguda un mes, durant el qual no se li va permetre parlar amb la seva família. A més, assegura que durant el temps de reclusió, les autoritats li han denegat l'atenció mèdica que necessitava per a una malaltia que suposava un risc per a la seva vida.

"Les dues dones han estat alliberades del seu empresonament arbitrari", va informar a Reuters la seva assessora, Henri Estramant, que va confirmar que la princesa està bé. "Sembla esgotada, però està de bon humor i agraïda de reunir-se amb els seus fills en persona", va afegir. El govern saudita, que no ha fet mai cap comentari sobre aquest cas, tampoc s'ha manifestat sobre l'alliberament.

Un perfil poc habitual

Divorciada i mare de cinc fills, Basma bint Saud té un perfil insòlit en aquesta monarquia absoluta del Golf Pèrsic, on les dones tenen els drets molt limitats tant per una interpretació fonamentalista dels textos sagrats com per les tradicions retrògrades d'un país molt conservador. D'acord amb el sistema de tutela masculí, les dones encara necessiten el permís del pare o marit per a moltes altres activitats relatives a la més estricta llibertat personal, com viatjar a l'estranger, casar-se o divorciar-se. Fins fa cinc anys, les dones no podien conduir cap vehicle –una norma que no existia en cap altre país islàmic i que va ser abolida pel príncep hereu Bin Salman el 2017– i només en fa tres que no necessiten l'autorització d'un home per poder treballar.

La princesa Basma va passar gran part de la infantesa a Beirut amb la seva mare, i després es va traslladar a Occident, principalment a Londres. És la fundadora d'una cadena de restaurants a l'Aràbia Saudita, i també d'una empresa mediàtica, i ha tingut una inusual presència als mitjans de comunicació. Les seves idees reformistes l'han convertida en una figura incòmoda per la família reial. Ha estat una de les veus crítiques amb la manca de drets de les dones al seu país d'origen i també s'ha mostrat en desacord amb algunes decisions polítiques, com ara la intervenció a la guerra del Iemen.

La manca d'informació sobre la seva detenció i empresonament va portar a especular sobre els motius que hi havia al darrere. En una petició presentada a les Nacions Unides el març del 2020, la família de la princesa va apuntar que les autoritats l'havien castigada per haver criticat els "abusos" del règim i també per una disputa per la "fortuna congelada" del seu pare, mort el 1969 a Grècia, on s'havia exiliat.

També hi ha hagut altres veus que han suggerit que darrere de la seva detenció hi ha els estrets vincles amb l'expríncep hereu, Mohammed bin Naief, detingut el març del 2020 juntament amb el seu pare, Ahmed bin Abdulaziz, de 74 anys. La detenció la va dur a terme Mohammed Bin Salman, governant de facto del regne saudita des que va ser escollit príncep hereu el 2017 desbancant el seu cosí.

Bin Salman, l'home fort del règim saudita, s'ha guanyat elogis tant a dins com a fora de les seves fronteres per haver afluixat certes restriccions socials i buscat diversificar l'economia més enllà del petroli. Tot i així, la seva imatge també ha quedat greument danyada després de l'assassinat del periodista Jamal Khashoggi per agents saudites al consolat a Istanbul el 2018. Segons un informe de la Casa Blanca fet públic ara fa un any, el príncep hereu va ser qui va aprovar l'operació per capturar o matar el reporter, crític amb el règim de Riad.

stats