15/07/2023

El dret a l’avortament divideix els EUA

2 min
Imatge recent  d'una manifestació pro-avortament davant el Suprem dels EUA.

Iowa va aprovar aquesta setmana la prohibició de l'avortament després de les sis setmanes d'embaràs, és a dir, abans que la majoria de les dones sàpiguen que estan embarassades. Amb aquest estat ja en són 14 els que han restringit l’avortament gairebé del tot. I 12 estats més han promulgat legislacions per prohibir-lo després de les 15 o 22 setmanes. Per altra banda, 21 estats l’han protegit.

L'avortament, doncs, segueix sent legal als Estats Units, però accedir-hi és molt diferent segons on es visqui. La decisió Dobbs contra Jackson del Suprem va anul·lar ara fa més d’un any una altra decisió d’aquest tribunal, Roe contra Wade, que establia el dret constitucional a l’avortament, i va deixar en mans dels estats permetre o no accedir-hi. Des de llavors, els polítics republicans d’estats conservadors s’han afanyat a crear lleis per restringir-lo. Però el Partit Republicà n'ha pagat un preu electoral, ja que va perdre una bona opció per recuperar la majoria del Senat en les eleccions legislatives de l’any passat i té dificultats per defensar unes lleis antiavortistes que són impopulars.

La majoria dels nord-americans creuen que l'avortament hauria de ser legal en tots o en la majoria dels casos, i estan a favor que el Congrés aprovi una llei que garanteixi l'accés a l'avortament legal. Els republicans van celebrar la victòria a la seva campanya de gairebé cinc dècades per acabar amb el dret constitucional a l'avortament, però alguns líders –entre ells el mateix Donald Trump– han encès les alarmes en els últims mesos, ja que creuen que aquest tema candent podria impedir una victòria republicana a les presidencials del 2024.

A les legislatives de l’any passat, molts candidats republicans van pensar que guanyarien si només parlaven sobre l’economia i evitaven el tema de l’avortament. Però els resultats van mostrar que no es pot. Els republicans tenen dificultats per defensar una posició coherent, ja que estan dividits sobre el nivell de restriccions que s’haurien de posar a l’avortament i si s’hauria d’aprovar una llei federal per prohibir-hi parcialment l'accés.

D’altra banda, tots els candidats republicans a la Casa Blanca celebren que s’anul·lés Roe contra Wade. Trump treu pit sempre que pot perquè considera que sense ell no s’hauria aconseguit aquesta victòria conservadora, ja que ell va nomenar tres jutges conservadors que no reconeixien el dret constitucional de l’avortament. Però al mateix temps saben que aquest tema pot ajudar el president nord-americà, Joe Biden, a guanyar estats claus com Pennsilvània per a la seva reelecció.

Per això, els demòcrates ja fa temps que centren els seus discursos i campanyes en l’accés a l’avortament. La seva estratègia els ha donat rèdits no sols al Congrés sinó també en un altre estat clau, Wisconsin, on una jutgessa progressista va guanyar les eleccions a una posició a l’alt tribunal d’aquest estat a principis d’aquest any. Alguns líders demòcrates han demanat que s’impulsin referèndums sobre el dret a l’avortament en els estats que l’han restringit durant les eleccions del 2024. Això podria mobilitzar el vot demòcrata a tot el país i ajudar no només Biden, sinó també els senadors demòcrates en estats conservadors necessaris per conservar la majoria demòcrata al Senat.

stats