Internacional 27/03/2022

Dones ucraïneses travessen la frontera de Polònia per aconseguir aliments

El menjar a Ucraïna és escàs i molt car i els supermercats comencen a patir desabastiment, també a la frontera occidental

Cristina Gironès
3 min
Una refugiada ucraïnesa a la ciutat polonesa de Medyka, a la frontera.

Przemyśl (Polònia)El pas fronterer de Medyka (Polònia) és un vaivé de persones constant. Tant de dia com de nit, refugiats arribats d’Ucraïna trepitgen territori polonès carregats amb maletes de totes les dimensions. Aquest punt està col·lapsat des de l’inici de la invasió russa, ja que ha esdevingut un punt central de fugida. Entre tant moviment de persones, de tant en tant hi ha qui fa el camí invers. Sovint, grups petits de dones tornen al seu país en guerra traginant bosses del supermercat.

“És normal veure de tant en tant persones tornant a Ucraïna”, apunta Oleg Tlumak, un jove refugiat del poble fronterer de Shehyni que actualment viu a Przemysl. Destaca que ell mateix es dedica a ajudar la seva mare i la seva germana a fer la compra a la ciutat pòxima i tornar. I és que, com ells, desenes d'habitants de les localitats adjacents a Polònia cada dia fan cues de fins a vint hores per travessar la frontera i comprar aliments en territori de la Unió Europea. “És dur”, diu.

El jove explica que abans de la guerra solia plantar-se setmanalment a Polònia per jugar amb l’equip de futbol local. Tot això va canviar fa menys d’un mes. Des de llavors, la família d’un dels seus companys el va acollir, ja que a causa de la llei marcial decretada a Ucraïna fa gairebé quatre setmanes, cap home d’entre 18 i 65 anys pot entrar al país i tornar-ne a sortir. “Estic en un llimb. No tinc cap objectiu a curt termini”, relata. Per això sol trobar-se al pas fronterer ajudant a carregar maletes i bosses a les persones que passen pel control.

Malgrat que Medyka està col·lapsat per totes les persones que fugen de la guerra, per a molts altres és imprescindible sumar-se al trànsit per poder alimentar les seves famílies. Segons explica Tlumak, el menjar a Ucraïna és escàs i molt car. Els supermercats comencen a patir desabastiment, també a la frontera occidental.

Menjar car i escàs

Un mes després de l'inici de la invasió, la cerca d'aliments s'està convertint en un problema. Ja fa dies que les organitzacions humanitàries començaven a alertar del perill de l’escassetat en ciutats relativament segures com Lviv. Actualment, aquesta tendència només està anant a pitjor. “Al meu poble, per exemple, hi ha comerços que han tancat perquè els propietaris han marxat”, relata Tlumak.

Hi ha molts ciutadans ucraïnesos que han decidit quedar-se als pobles fronterers perquè o bé no tenen on anar o bé no volen deixar casa seva. El jove ucraïnès comenta que la seva família prefereix quedar-se al país, i que si veuen que la situació empitjora creuaran a Polònia. Segons comenta, “estan en una situació relativament bona, se senten força segurs”.

En tots els casos, les persones encarregades d’anar a Polònia per aconseguir aliments són dones, que s’han convertit en un pilar fonamental per proveir menjar a les seves famílies. Són les úniques amb llibertat de moviment, amb la capacitat de sortir d’Ucraïna i tornar-hi a entrar. Per això, s’estan responsabilitzant de suplir aquesta necessitat bàsica i de sustentar i ancians que no poden fer aquest recorregut a la cerca de productes.

Oleksander Fiodorov es troba a un costat de l’entrada del pas fronterer, d’escassos dos metres d’amplada. Aquest ucraïnès de poc més de 50 anys, natural de Mariúpol, va deixar el país quan va esclatar la guerra. Ara es dedica a informar les famílies que arriben a territori polonès i a guiar-les en un espai caòtic com és un pas fronterer. “Almenys sento que col·laboro amb el meu país d’alguna manera”, afirma.

A més de servir de punt de referència als refugiats, també ajuda amb les grans bosses de la compra a les dones que tornen cap a Ucraïna. Destaca orgullós que, des de fa alguns dies, disposa d’un carretó que pot dur els aliments des del camí més pròxim fins al control de passaports. Després de molts dies observant la situació, explica que cada vegada més persones estan fent aquest viatge als supermercats polonesos. “No em calen vídeos per veure l’escassetat d’aliments. Al principi, deu dies després de l’inici de l’enfrontament, veies dones tornant amb bosses, potser dos grups al dia. Ara és constant”, destaca, i creu que “anirà a més”.

stats