Internacional 29/11/2019

Les dones recuperen els seus drets en la transició al Sudan

El nou govern sudanès vol demostrar que la transició democràtica no és una simple façana

R.g.s.
2 min
Una manifestant sudanesa en les mobilitzacions del 25 de novembre a Khartum.

TunisEl nou govern sudanès vol demostrar que la transició democràtica no és una simple façana. En l’últim consell de ministres es van prendre dues decisions d’envergadura: l’abolició de la “llei d’ordre públic”, destinada a controlar el comportament de les dones, i la dissolució del Partit del Congrés, la formació de l’exdictador Omar al-Baixir. El nomenament al setembre de l’actual executiu, liderat per l’economista Abdal·là Hamdok, va representar la culminació de la revolució sudanesa, iniciada aproximadament deu mesos abans.

La “llei d’ordre públic” va ser aprovada per Al-Baixir, un general de tendència islamista que va governar amb mà de ferro el Sudan durant prop de tres dècades. La normativa imposava una estricta moral conservadora i, per exemple, impedia a les dones vestir-se amb pantalons, sortir al carrer sense el hijab o mocador islàmic, o socialitzar-se amb homes que no fossin els seus marits o familiars pròxims. Les dones que violaven aquestes normes eren sovint assotades.

L’Associació dels Professionals del Sudan, columna vertebral de la revolució, s’ha felicitat per la notícia. “És un gran pas pels drets de les dones al Sudan... Moltes dones eren arrestades de manera arbitrària, agredides i privades dels seus drets d’associació i expressió”, ha declarat Seif Magango, responsable d’Aministia Internacional per a l’est d’Àfrica.

Dissolució del partit del dictador

La dissolució del Partit del Congrés, que també implicarà la confiscació de tots els seus béns, té com a objectiu desmantellar l’antic règim de soca-rel. El primer ministre, Hamdok, ha negat que la decisió sigui un acte de venjança, sinó més aviat un gest per preservar la “dignitat del poble sudanès”. Segons un acord signat entre l’oposició i l’exèrcit, que s’ha reservat unes importants prerrogatives durant la transició, l’any 2022 s’organitzaran les primeres eleccions lliures, en què no podran participar els líders del Congrés, inclòs Al-Baixir, que és jutjat per corrupció i que també està imputat pel Tribunal Penal Internacional per les massacres de Darfur.

stats