ELS DRETS HUMANS A LA XINA
Internacional 25/05/2012

El germà del dissident xinès Chen s'escapa del seu poble

Andrew Jacobs
3 min
El germà del dissident xinès Chen s'escapa del seu poble

THE NEW YORK TIMES / PEQUÍN.Un germà de l'activista Chen Guangcheng -que va buscar refugi a l'ambaixada dels EUA a Pequín a l'abril després de fugir de l'arrest domiciliari, cosa que va provocar una crisi diplomàtica entre Pequín i Washington- s'ha escapat del cordó de seguretat que envolta el seu poble i ha arribat a la capital, segons un advocat que es va reunir amb ell ahir.

El germà, Chen Guangfu, va dir que havia anat a Pequín per advocar pel seu fill, que està en custòdia policial des que un grup d'oficials vestits de paisà van irrompre a casa seva a la recerca de Chen Guangcheng. També va afirmar que el poble de la família a la província rural de Shandong, al nord-est del país, està subjecte a les mateixes restriccions severes que van dur el seu germà a evadir l'arrest domiciliari il·legal per acabar exiliant-se als EUA.

Guangfu, granger i treballador itinerant de 55 anys, va assegurar que s'havia esmunyit del poble dimarts cap a les 3 de la matinada, mentre els seus guardaespatlles dormien. "Legalment Chen Guangfu és un home lliure, però en realitat els guàrdies han estat impedint-li marxar del seu poble", diu Ding Xikui, l'advocat que es va trobar amb ell.

A més d'enfurir els funcionaris locals, l'arribada de Guangfu a Pequín probablement atraurà més atenció a la difícil situació dels que es van quedar enrere el cap de setmana passat, quan Chen Guangcheng, la seva dona i dos dels seus fills van agafar un vol comercial cap als EUA. La seva marxa va acabar l'impàs diplomàtic de tres setmanes que amenaçava d'amargar les relacions entre els dos governs.

Chen Guangcheng, de 40 anys, un advocat cec autodidacte i protagonista d'una lluita legal contra les polítiques coercitives de la planificació familiar estatal que li va valer l'enemistat dels funcionaris locals, ara està estudiant amb una beca a la Facultat de Dret de la Universitat de Nova York. En declaracions que va fer poc després de marxar de la Xina dissabte,Guangcheng va dir que el preocupava que els seus familiars i la mitja dotzena d'activistes que el van ajudar a evadir els agents de seguretat a Pequín fossin castigats.

Nova i discreta vida a Nova York

Exceptuant una roda de premsa breu diumenge a la seva arribada a Nova York, Guangcheng s'ha mantingut fora de la vista pública. Els seus amics diuen que ell i la seva família busquen escola per als fills, però també estan intentant decidir què diran als mitjans de comunicació -i si els seus comentaris feriran o bé ajudaran els seus partidaris a casa.

En l'acord no escrit que va preparar el camí perquè Guangcheng sortís de l'ambaixada, funcionaris locals van assegurar que investigarien els funcionaris de Shandong que van orquestrar els seus 19 mesos d'arrest domiciliari -i les pallisses periòdiques de càstig que administraven a ell i a la seva dona-. No és segur que aquesta investigació hagi començat. "Encara hi ha esperança, però si no es fa res, serà la mostra que només eren promeses buides", diu Wang Songlian, investigador a Defensors Xinesos dels Drets Humans.

Si bé els activistes que van ser determinants per a l'escapada de Guangcheng han evitat de moment ser perseguits per la justícia, no són exactament lliures. La majoria pateix algun tipus de vigilància domiciliària, inclòs He Peirong, exprofessor d'anglès que el va conduir de Shandong a Pequín. D'altres han estat forçats a marxar de Pequín.

stats