El director ucraïnès Oleg Sentsov, premi Sàkharov del Parlament Europeu

El cineasta està empresonat a Rússia

El Parlament Europeu ha reconegut aquest dijous Oleg Sentsov, el cineasta ucraïnès empresonat a Rússia, amb el premi Sàkharov per la Llibertat de Pensament. La candidatura de Sentsov, condemnat el 2015 a 20 anys de presó per presumptes activitats terroristes a Crimea, ha tingut el suport de les forces conservadores i liberals de l'Eurocambra. 

Sentsov, de 42 anys, va ser detingut per haver protestat contra l'ocupació russa de Crimea el 10 de maig del 2014 pels serveis secrets russos. Les autoritats russes l'acusen de terrorisme i compleix una condemna a 20 anys de presó al centre penitenciari de Labitnangui, a Sibèria, imposada per un tribunal que l'ha jutjat com si fos un ciutadà rus. A la presó ha patit tortures i amenaces de mort i de violació.

Fins al 6 d'octubre Sentsov va mantenir una vaga de fam, que va abandonar quan les autoritats van decidir alimentar-lo per força. Entitats com Amnistia Internacional han denunciat que ha estat víctima d'un "judici injust". El director de cinema s'ha convertit en el símbol de la setantena de presos ucraïnesos que el règim de Vladímir Putin manté empresonats. 

La candidatura de l'ucraïnès va ser presentada pel Partit Popular Europeu. L'eurodiputat Eduard Kukan ha destacat que és "un pres de consciència, un home honest i innocent". Guy Verhofstadt, líder dels liberals (Alde), ha recordat els ciutadans ucraïnesos "empresonats pel règim de Putin per raons purament polítiques, amb l'objectiu de silenciar tots els ciutadans de Crimea que han gosat criticar l'annexió de Rússia".

La candidatura de Sentsov s'ha imposat a l'altre favorit nominat, les ONG a la Mediterrània que ajuden els migrants nàufrags (entre les quals hi havia Open Arms) i Nasser Zefzani, el líder de les protestes del moviment popular del Rif, empresonat al Marroc.

EDICIÓ PAPER 20/04/2019

Consultar aquesta edició en PDF