Dinamarca, un referent per a l'estratègia catalana, encapçala el rànquing d'incidència mundial

El país escandinau és el que fa més tests en proporció a la població

3 min
Gent fent cua per fer testos ràpids al centre d'Aalborg a Dinamarca

BarcelonaDinamarca fa setmanes que veu com la corba que marca l'augment de contagis no para de pujar, disparada fins a nivells molt allunyats del que havia sigut habitual fins ara. Aquest dimecres, el país escandinau –que durant bona part de la pandèmia ha estat en el focus de les autoritats i els experts de Catalunya, per les similituds amb la realitat d'aquí– ha trencat tots els rècords de casos diaris al superar els 23.000. L'anterior pic més alt es va registrar dilluns, amb 16.000 nous positius. I abans que comencés aquesta nova onada d'infeccions a mitjans d'octubre, el rècord de contagis s'havia situat al voltant de 4.500 casos diaris, a finals de l'any passat.

Fins i tot abans de les altes xifres publicades aquest dimecres, Dinamarca ja se situava al capdamunt del rànquing mundial d'incidència del covid de l'última setmana, fet que s'explica sobretot per l'expansió de la variant òmicron, que ja suposa un 80% dels nous contagis al país. Amb tot, les hospitalitzacions es mantenen controlades. Ara mateix hi ha 675 persones ingressades, lluny del pic registrat al gener, al voltant del miler, en un moment en què el nombre de positius diaris era quatre o cinc vegades inferior.

El país amb més tests

Cal tenir en compte que Dinamarca, amb 5,8 milions d'habitants, és també el país amb més tests en proporció a la seva població, de manera que és normal que es detectin més casos. Les autoritats sanitàries també han atribuït la gran quantitat de positius d'aquest dimecres a un increment significatiu de les proves fetes els dies després de les festes de Nadal.

"És una xifra alta preocupant, però cal recordar que fem molts tests a Dinamarca i que seqüenciem totes les proves", ha dit en una roda de premsa el director general de l'autoritat sanitària danesa, Søren Brostrøm, que ha destacat que les xifres d'ingressos i morts no segueixen la mateixa tendència que els contagis. Malgrat que no s'han imposat noves restriccions, Brostrøm ha instat els danesos a evitar grans celebracions i a passar una nit de Cap d'Any "molt tranquil·la". "La nostra societat fa gairebé dos anys que viu amb aquesta pandèmia i sap bé com comportar-se", ha afegit.

Tot i que la gran quantitat de tests pot explicar, en part, l'augment de casos, els últims dies també ha crescut significativament la taxa de positivitat, que se situa al voltant del 12%, mentre que fa un mes no arribava al 3%.

La directora de l'Institut Serològic (SSI per les sigles en danès), Tyra Grove Krause, ha pronosticat que l'epidèmia a Dinamarca arribarà al seu pic "durant el mes de gener", però no s'ha aventurat a concretar res més.

Catalunya es fixa en Dinamarca

L'evolució de la pandèmia a Dinamarca se segueix de prop des de Catalunya, tenint en compte que la cobertura de vacunació és similar (prop del 78% dels danesos té la pauta completa), i també els passos que ha anat fent el govern danès per mirar de contenir la propagació del virus. "Seguim les seves dades de molt a prop perquè anem pel mateix camí, però una mica més tard”, va dir la investigadora del Biocomsc de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Clara Prats quan la Generalitat va decidir ampliar l'ús del passaport covid. Aquest dimecres, Prats ha constatat que, malgrat que Dinamarca va prendre mesures abans que Catalunya, "no està doblegant la corba".

A finals d'agost, el país escandinau va donar per controlada l'epidèmia i va aixecar totes les restriccions, però dos mesos després va haver de fer el primer pas enrere i reintroduir el passaport covid i l'obligació de dur mascareta al transport públic i a les botigues. Fa tres setmanes, va tornar a ordenar el tancament dels locals d'oci nocturn i va enviar els alumnes de primària a casa una setmana abans de les festes de Nadal.

stats