Coronavirus

Dinamarca aixeca totes les restriccions malgrat el rècord de contagis de la nova subvariant

L'1 de febrer s'eliminaran totes les limitacions d'horaris i aforaments i el passaport covid

4 min
La primera ministra danesa, Mette Frederiksen.

Barcelona"S'ha acabat! Cremem les mascaretes tots junts!" Amb aquesta entusiàstica proposta celebra aquest dimecres un opinador del diari danès Berlingske la fi de les restriccions a Dinamarca. El mateix diari afirma a l'editorial que la primavera arribarà més aviat aquest any, l'1 de febrer, quan totes les restriccions contra el coronavirus s'eliminaran. El govern danès ha seguit les recomanacions del comitè científic assessor de no allargar la categorització del covid com una malaltia "crítica per a la societat", que és el mecanisme legal que permet imposar les limitacions i prohibicions quan una malaltia es considera perillosa perquè és particularment contagiosa, té una alta taxa de mortalitat o pot causar danys greus o permanents.

"Estem a punt per sortir de l'ombra del coronavirus", ha assegurat la primera ministra, Mette Frederiksen, en una roda de premsa aquest dimecres a la tarda, en què s'ha mostrat somrient i satisfeta. "Honestament, és fantàstic", ha dit, i ho ha atribuït a l'alta taxa de vacunació entre els danesos. Tot i així, ha emfatitzat que el covid "és imprevisible" i que la situació pot canviar, tot i que ha considerat que hi ha una expectativa clara que el país està entrant "en una fase completament nova". Ha afegit que les autoritats seguiran fent recomanacions per prevenir la infecció, però les mesures ja no seran de compliment obligatori.

La decisió arriba en un moment particularment sensible a Dinamarca, amb els contagis disparats a nivells rècord: aquest dimecres s'ha registrat la segona xifra més alta en tota la pandèmia, 46.747 nous casos en les últimes 24 hores. La més alta es va assolir divendres passat, amb una vuitantena de casos més. A principis de desembre, el país registrava uns 7.000 casos diaris, amb una taxa de positivitat del voltant del 3%, mentre que ara supera el 21%, també una xifra rècord.

El motiu podria ser la subvariant BA.2 de l'òmicron, que la comunitat científica ha batejat amb el nom de "sigil·losa", encara més contagiosa, i que està guanyant terreny molt ràpidament a Dinamarca. A finals de la setmana passada, l'institut públic que monitoritza la pandèmia al país escandinau, l'SSI, va constatar que ja suposava un 45% de tots els casos, i aquest dimecres el ministre de Sanitat, Magnus Heunicke, ha assenyalat que ja arriba al 63%. L'organisme indicava que aquesta subvariant també s'havia detectat a altres països com la Gran Bretanya, Suècia i Noruega, però afegia que enlloc estava creixent al mateix nivell que a Dinamarca. "Tot el món mira Dinamarca a veure què passa amb la BA.2. No hi ha explicació de per què s'està estenent tant aquí", deia al canal danès TV2 Anders Fomsgaard, el viròleg i doctor en cap de l'SSI.

Amb tot, el director de l'organisme, Soren Brostrom, ha argumentat que hi ha dos motius pels quals s'aixequen les restriccions: el fet que la variant òmicron és més lleu que les anteriors i també que hi ha una elevada immunitat entre els danesos, tant per les vacunes com per la infecció generalitzada. Ara mateix hi ha 80,6% de la població danesa amb la pauta completa i més de 3,5 milions de ciutadans ja han rebut la dosi de reforç, cosa que equival al voltant del 60% de la població. Als hospitals danesos hi ha 938 persones ingressades amb covid, el doble que fa un mes, però les autoritats sanitàries indiquen que entre un 30% i un 40% de tots els hospitalitzats amb una PCR positiva estan ingressats per altres raons i no per complicacions provocades pel coronavirus.

Adeu al passaport covid

Així, a partir de l'1 de febrer, desapareixeran totes les restriccions que encara segueixen vigents: s'eliminaran les limitacions d'horaris i aforaments a la restauració i el comerç, podrà reobrir l'oci nocturn, no caldrà dur mascareta i ja no caldrà ensenyar el certificat covid per entrar als espais públics. Tot plegat, se suma a l'obertura dels museus, teatres i altres centres culturals des de diumenge passat. Si s'aproven els canvis al Parlament com està previst, l'única mesura que es mantindrà és la que requereix un test negatiu per entrar al país, que es mantindrà durant un mes més.

Aquesta setmana, altres països europeus també han anunciat un relaxament de les restriccions, com ara els Països Baixos, on a partir d'aquest dimecres han reobert la restauració i la cultura, tot i que amb horaris i aforaments limitats i amb l'exigència d'ensenyar el certificat de vacunació o recuperació per entrar-hi. També Àustria ha anunciat que aixeca el confinament per als no immunitzats, tot i que segueix la prohibició que entrin a la majoria d'espais públics.

A principis de setembre, Dinamarca ja va donar per acabada l'epidèmia i va eliminar la categorització de malaltia "crítica per a la societat", alhora que va aixecar totes les restriccions. Però dos mesos més tard, amb la infecció descontrolada, va haver de fer marxa enrere i va reintroduir el passaport covid i l'obligació de dur mascareta al transport públic, les botigues i els restaurants. Amb la intenció d'impulsar la dosi de reforç de la vacuna, el govern danès va anunciar fa pocs dies que el passaport covid caducaria cinc mesos després d'haver rebut la segona punxada. Ara, però, aquesta mesura quedarà en paper mullat, ja que el certificat no s'exigirà enlloc.

stats