Internacional 03/09/2019

Detenen la candidata a la presidència de Guatemala a les eleccions d'agost

Sandra Torres està acusada de finançament electoral il·lícit

Efe
2 min
L'exprimera dama de Guatemala, tapada amb una caputxa i amb ulleres de sol en el moment d'entrar al jutjat aquest dilluns.

Ciutat de GuatemalaL'excandidata a la presidència de Guatemala i antiga primera dama del país, Sandra Torres, ha estat detinguda per suposat finançament electoral il·lícit i serà a la presó almenys fins divendres. La magistrada Claudette Domínguez va dictar una ordre de captura contra l'excandidata del partit opositor Unitat Nacional de l'Esperança divendres passat després de considerar que hi havia perill que fugís o que obstaculitzés la investigació dels delictes dels quals se l'acusa.

Les autoritats han detingut Torres aquest dilluns a la seva residència, en un barri pròxim a la carretera que connecta Guatemala amb el país veí del Salvador. Després ha estat traslladada als jutjats, on ha arribat tapada amb una caputxa, ulleres de sol fosques i un mocador que li ocultava gairebé tota la cara. Sense fer declaracions i envoltada per un núvol de periodistes, l'ex primera dama s'ha limitat a dir: "No tinc aire, em desmaiaré".

La defensa ha sol·licitat que Torres sigui traslladada a un centre de salut privat perquè pateix una arrítmia cardíaca i una "greu hipertensió arterial", afeccions que necessiten una cura específica i uns exàmens especials que no poden ser garantits a les presons del país per falta de condicions. La jutge, però, ha refusat de moment la petició i ha ordenat a l'Institut Nacional de Ciències Forenses que faci una avaluació mèdica a la detinguda per aclarir quin és el seu estat de salut i si realment necessita atenció mèdica.

Hi ha tres causes obertes contra l'ex primera dama de Guatemala, però ha estat detinguda aquest dilluns per presumpte finançament irregular del partit socialdemòcrata Unitat Nacional de l'Esperança, amb el qual es va presentar com a candidata a les eleccions presidencials de fa tan sols unes setmanes a Guatemala.

Torres va guanyar la primera volta electoral i va concórrer a la segona, que es va celebrar l'11 d'agost, però va perdre davant Alejandro Giammattei, del partit de centredreta Vamos. Giammattei havia promès als seus electors que, si guanyava els comicis, posaria a la presó la seva rival electoral. "Els dono una raó per anar a votar. Poble de Guatemala, votin per Alejandro Giammattei. Si voten per Alejandro Giammattei faré tot el que estigui a les meves mans per posar a la presó la senyora Sandra Torres", va assegurar el candidat abans de la segona volta electoral. Un cop va guanyar, va demanar que es prohibís a Torres sortir del país.

Ara, però, Giammattei ha modificat el seu discurs i assegura que sent "pena" per la detenció de la que va ser primera dama entre els anys 2008 i 2012, i ha negat qualsevol tipus d'influència en aquesta causa. "Només puc sentir pena, perquè a ningú li agrada anar a la presó. De fet, a mi em va tocar anar-hi una vegada, així que no puc estar content", ha declarat. Giammattei va estar en presó preventiva durant deu mesos el 2010 acusat de participar en una massacre a la presó de Pavón el 2006, quan ell era director del Sistema Penitenciari de Guatemala. La justícia, però, va tancar el cas el 2011.

El partit de l'ex primera dama considera la detenció de Torres una "confabulació política" dels fiscals. L'excandidata havia dipositat el seu passaport en un tribunal el 16 d'agost, i s'havia posat així a disposició de la justícia.

stats