El reforma democràtica que va encendre la 'revolució dels paraigües' arriba al Parlament de Hong Kong

El govern local envia el projecte a la cambra i adverteix que si no s'aprova pot no haver-hi cap altra oportunitat de modificar el sistema polític de l'excolònia

El govern de Hong Kong ha enviat aquest dimecres al Parlament el projecte de reforma electoral que va generar les intenses protestes socials l'any passat, conegudes com la 'revolució dels paraigües'. El projecte ha entrat a la cambra legislativa tal com va ser aprovat per Pequín l'agost del 2014, cosa que podria tornar a encendre el moviment prodemocràtic.

Aquest dimecres, centenars de manifestants es concentraven ja a les portes del Parlament hongkonguès, tot i que hi havia tants partidaris de tirar el projecte endavant com integrants de la 'revolució dels paraigües'.

El projecte –que tot apunta que es votarà al Parlament a l'estiu– preveu eleccions universals per escollir el cap de la ciutat semiautònoma a partir del 2017, tal com demanaven els moviments pro democràcia, però limita els candidats que s'hi poden presentar a aquells que siguin escollits per un comitè dirigit des de Pequín.

Tot just abans d'entregar el projecte a la cambra, el president de l'executiu hongkonguès, Leung Chun-ying, va advertir que si no tira endavant, l'alternativa podria ser pitjor. Pequín ha advertit, de fet, que si no s'aprova aquest pla, no hi haurà eleccions democràtiques universals el 2017. "Iniciar qualsevol procés de reforma política no és fàcil. Si es veta aquesta proposta, podrien passar anys abans de tenir una nova oportunitat", va dir Leung.

EDICIÓ PAPER 24/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF