EUA

La derrota a Virgínia, un cop dur al capital polític de Biden

Els republicans troben una estratègia per guanyar eleccions en l'era post-Trump

4 min
Joe Biden, a la trobada del G-20 a Roma.

WashingtonFa un parell de dies que Washington comença a notar els primers indicis de l'hivern, però el fred que va sentir Joe Biden quan va aterrar dimecres a la matinada a la capital dels EUA provinent de Glasgow, on havia participat en la COP26, era per un altre motiu. Les notícies que arribaven de l'altra banda del riu Potomac, des de Virgínia, eren nefastes: el candidat demòcrata a la governació de Virgínia, Terry McAuliffe, havia perdut les eleccions en un estat que Biden, fa només un any, havia guanyat amb deu punts d'avantatge.

Les alarmes es disparaven a la Casa Blanca. La derrota és un revés molt dur per a Biden com a president i un auguri tenebrós per al futur dels demòcrates. En canvi, per als republicans marca un pla estratègic que s'ha demostrat que funciona i que és vàlid per tornar al camí de les victòries electorals en l'era del posttrumpisme.

És cert que la història jugava en contra de Biden. Els comicis a la governació de Virgínia són els primers després d'un any d'eleccions presidencials i, per tant, són la primera oportunitat dels ciutadans per demostrar les seves frustracions i queixes per la deriva del país. Des del 1977 els seus habitants només havien votat una vegada contra el partit que era a la Casa Blanca tret del 2013, quan precisament McAuliffe va guanyar durant la presidència de Barack Obama.

Caiguda profunda de la popularitat de Biden

Dit això, la patacada és enorme, sobretot per la constatació de la pèrdua de capital polític d'un Joe Biden amb enormes dificultats per complir les promeses que va llançar durant les presidencials de fa exactament un any, i que ha acumulat problemes i errades no forçades, ha sigut incapaç d'unificar el Partit Demòcrata i no ha trobat encara la tecla adequada per fer política sense basar-se simplement en l'oposició a la figura de Donald Trump.

Biden passa per un dels pitjors moments. Segons la mitjana d'enquestes recollida per RealClearPolitics, un 51% dels nord-americans desaproven la seva feina i gairebé dos de cada tres ciutadans, un 64%, creuen que el país va en la direcció equivocada. La caiguda s'eixampla enormement des de mitjans d'agost, precisament quan tots els problemes es van començar a acumular. El pla per controlar la pandèmia ha fet efecte més tard del previst, la situació econòmica es recupera molt lentament i la inflació s'ha enfilat, el desastre de la retirada de l'Afganistan encara s'arrossega i els problemes en la cadena de subministrament fan por. Per si no n'hi hagués prou, les batalles internes dins els demòcrates no presenten una imatge gens positiva del partit.

Els demòcrates han de fer una introspecció seriosa. Creences que es pensaven absolutes, com que Virgínia ja havia deixat enrere la casella d'estat pèndol i es podia comptar com a fortí demòcrata, no són correctes. Seguir amb el mateix patró que quan Trump era cap de cartell no té cap mena de sentit. A més, necessiten un argumentari contundent per respondre als nous temes que els conservadors han posat damunt la taula, sobretot en educació i racisme.

Eufòria republicana

El contrast amb el bàndol republicà és notori. El triomf de l'empresari Glenn Youngkin a Virgínia, una figura quasi desconeguda fins fa unes setmanes, ha sigut la d'un malabarista prestigiós entre la distància literal i física de Donald Trump mentre abraçava preceptes i jugava amb retòriques amb aires trumpistes. De somriure constant i perfil baix i suau, la tàctica dels demòcrates de convertir-lo en l'home del sac i successor de Trump no ha tingut efecte.

S'ha erigit, per tant, en una maniobra excel·lent que dona aire especialment als conservadors, que no veien el moment de desempallegar-se de l'expresident, i que celebren el triomf de Youngkin i el seu pla com un presagi i preludi d'una onada que tenyeixi de vermell el Congrés d'aquí un any, i que pugui recuperar la Casa Blanca el 2024.

Experts i analistes electorals, després dels triomfs conservadors de dimarts, han canviat les seves prediccions per als pròxims comicis i donen més opcions d'èxit als candidats republicans en districtes i estats que, fins aquesta setmana, tendien a afavorir els demòcrates.

El problema del partit de Biden no s'acaba a Virgínia. A l'altre estat on també hi havia eleccions a la governació, Nova Jersey, el resultat és ajustadíssim i tot apunta que anirà directe al recompte. Una situació inimaginable tenint en compte que Biden hi va guanyar fa un any per 16 punts de diferència.

Encara no hi ha anàlisis públiques i concretes dels demòcrates sobre la manera de solucionar el problema, però des de la Casa Blanca se senten les primeres veus que aposten per un primer pas molt concret: entregar d'una vegada per totes les reformes en despesa social i infraestructura que tant s'han promès i no acaben de tirat endavant. "Els votants van ser clars en el seu malestar amb la inacció", diuen des de la residència presidencial. Una frustració que cal contraatacar aprovant lleis que canviïn el panorama. I, per aconseguir-ho, cal una unitat del partit inexistent des de fa setmanes.

stats