Internacional 15/06/2022

Els defensors de Severodonetsk ignoren l'ultimàtum de Rússia i no es rendeixen

L'ONU alerta que hi ha milers de civils atrapats a la ciutat, on es repeteix la situació de Mariúpol

ARA
2 min
Una dona refugiada a la planta química d'Azot de Severodonetsk el 16 d'abril.

BarcelonaSeverodonetsk s'ha confirmat com la nova Mariúpol. La batalla per controlar aquesta ciutat clau de l'est d'Ucraïna fa més de dues setmanes que dura i la situació humanitària és crítica per als milers de civils que hi estan atrapats. Aquest dimecres, els defensors ucraïnesos de la planta química d'Azot han ignorat l'ultimàtum de Moscou perquè es rendissin. Rússia i Ucraïna també han sigut incapaços d'evacuar els centenars de civils (entre 500 i 1.200, segons la font) que es refugien a la fàbrica. Es repeteix la història del complex industrial d'Azovstal de Mariúpol.

Segons els líders pro-russos de la província de Lugansk, l'evacuació anunciada per Moscou aquest dimarts no ha sigut possible perquè les tropes ucraïneses han obert foc contra els militars russos prop del lloc de sortida dels civils.

L'alcalde de Severodonetsk, Oleksandr Striuk, ha assegurat que les forces ucraïneses encara controlen el districte industrial i el seu perímetre, cosa que fa "possible connectar" amb la ciutat veïna de Lissitxansk. La situació és "difícil però estable", ha afirmat, malgrat que el governador de la regió de Lugansk, Serhí Haidai, va informar aquest dimarts que les tropes russes han tallat totes les comunicacions amb Severodonetsk destruint els tres ponts que connecten la ciutat. "El fet que els ponts s'hagin destruït ho ha complicat tot, però alhora hi ha rutes per sortir, tot i que són molt perilloses", ha admès Striuk.

La ciutat, que abans que comencés la guerra tenia uns 100.000 habitants, està a punt de quedar-se sense aigua, menjar, electricitat i productes bàsics d'higiene, i la situació és especialment crítica a la planta d'Azot, segons ha avisat un portaveu de l'oficina d'afers humanitaris de l'ONU, Saviano Abreu, a la BBC. "La manca d'aigua i productes sanitaris és una gran preocupació. La gent no podrà sobreviure durant gaire temps sense aigua", ha alertat. "Les dues parts del conflicte tenen l'obligació, segons el dret internacional humanitari, de protegir els civils, de manera que no tenen opció: han d'assegurar que la gent que vol sortir de la ciutat pugui fer-ho de manera segura", ha insistit.

El cap de l'administració militar de Severodonetsk, Roman Vlasenko, ha explicat a la CNN que els civils que es refugien a la fàbrica química no han rebut nous subministraments des de fa dues setmanes. "Les existències de menjar no duraran gaire", ha assegurat. "Crec que la gent està disposada a sortir de la planta d'Azot si s'obre un corredor humanitari", ha afegit.

En un discurs publicat a les xarxes socials, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha admès que les forces ucraïneses estan patint moltes baixes a Severodonetsk, i també en altres fronts, com el de Khàrkiv. Alhora, ha subratllat que és "vital" mantenir la resistència a l'est del país, on es decideix "qui dominarà en les pròximes setmanes".

stats