Estats Units
Internacional 08/07/2022

Un decret de Biden intenta amortir la sentència que elimina el dret a l'avortament

Insta a garantir l'accés als serveis de salut reproductiva, inclosos els anticonceptius i les píndoles abortives

3 min
El president dels Estats Units, Joe Biden, a la Casa Blanca.

BarcelonaEl president dels Estats Units, Joe Biden, ha signat aquest divendres un decret amb el qual intenta amortir l'impacte negatiu de la sentència del Tribunal Suprem que elimina el dret constitucional a l'avortament. L'ordre executiva pretén garantir, entre d'altres, l'accés als serveis de salut reproductiva (inclosos els mètodes anticonceptius i les píndoles per avortar) i que les dones que vulguin interrompre l'embaràs puguin fer-ho en un estat que ho permeti.

"Demano al departament de Justícia, com ho va fer en l'era dels drets civils, que faci alguna cosa, que faci tot el que estigui al seu poder per protegir aquestes dones que busquen invocar els seus drets", ha manifestat Biden en una compareixença a la Casa Blanca, acompanyat de la vicepresidenta, Kamala Harris, i el secretari de Salut i Serveis Humans (HHS, per les sigles en anglès), Xavier Becerra.

El president estatunidenc ha recordat que, des que el Tribunal Suprem va revocar la històrica sentència del 1973 Roe vs. Wade el dia de Sant Joan, 13 estats ja han aprovat lleis que restringeixen o prohibeixen l'avortament, mentre que 12 més tenen previst fer-ho les pròximes setmanes. La decisió de l'alt tribunal retorna als estats la potestat per legislar sobre la llibertat de les dones d'interrompre l'embaràs, que fins ara tenien garantida per la Constitució.

Biden ha alertat que en alguns estats la legislació és tan extrema que prohibeix avortar fins i tot en casos de violació i incest, i ha posat l'exemple d'una nena de 10 anys que va quedar embarassada després d'una violació i que la setmana passada va veure's obligada a viatjar a un altre estat per poder avortar. "Una nena de 10 anys forçada a donar a llum una criatura d'un violador... No puc pensar en res més extrem", ha manifestat.

A la caça del vot femení

Biden ha avisat que els republicans "extremistes" estan determinats a arribar "tan lluny com puguin", amb la intenció d'impulsar una llei que prohibeixi l'avortament a escala nacional. "Mentre jo sigui president, això no passarà –ha assegurat–. Ho vetaré". Per evitar que la retallada de drets vagi més enllà i per poder revocar la sentència del Suprem, el mandatari nord-americà ha fet una crida a votar pels demòcrates a les pròximes eleccions legislatives del mes de novembre, i ha demanat especialment el vot femení. "Les dones teniu el poder de decidir com acaba aquesta qüestió", ha dit.

"La manera més ràpida de restaurar Roe vs. Wade és aprovar la llei", ha dit, fent referència a la seva intenció d'aprovar al Congrés una norma que garanteixi el dret de l'avortament a nivell nacional, un objectiu que de moment és impossible perquè els demòcrates no tenen majoria a la cambra legislativa.

Mesures

El decret que Biden ha signat ordena a HHS que protegeixi l'accés a les píndoles abortives, que garanteixi l'accés als anticonceptius i també a l'atenció mèdica d'emergència per a totes les dones, incloses les embarassades i les que hi acudeixin amb un avortament espontani. El president ha argumentat que s'ha de poder assegurar que no hi haurà conseqüències penals per als metges o les clíniques que donin assistència a dones que hi acudeixin amb condicions que posin en perill la seva vida. L'ordre executiva també insta a organitzar una xarxa d'advocats voluntaris que defensin de forma gratuïta les pacients que ho necessitin.

També demana que s'augmentin els esforços de comunicació en matèria d'accés a serveis de salut reproductiva i a l'avortament. HHS té l'encàrrec de presentar un informe al president en els pròxims 30 dies sobre com aplicar les disposicions d'aquest decret.

stats