Publicitat
Publicitat

Els països àrabs debatran el procés de pau del Pròxim Orient en una reunió urgent

Cancel·lada la reunió entre Abbàs i Kerry

Els ministres àrabs d'Afers Exteriors analitzaran dimecres vinent la marxa de les negociacions entre palestins i israelians en una reunió d'urgència, segons ha informat el secretari general de la Lliga Àrab, Nabil al-Arabi.

En una roda de premsa, Al-Arabi ha informat que el president palestí, Mahmud Abbàs, ha demanat la convocatòria d'una reunió extraordinària la setmana que ve per "debatre la causa palestina i el rebuig israelià a alliberar presos palestins i ampliar les negociacions".

En la propera reunió de ministres d'Exteriors, Abbàs parlarà de totes les opcions obertes actualment pel que fa al futur de les negociacions, inclòs el dret de Palestina –com a estat observador des de novembre de 2012– de subscriure convencions internacionals.

Els països àrabs consideren que Israel ha suspès les negociacions

Al-Arabi va considerar que la negativa d'Israel a alliberar un nou contingent de presoners palestins pretén "suspendre les negociacions en un moviment d'hostilitat cap a l'estat palestí" i "guanyar temps en benefici del govern israelià".

Abbàs va signar ahir diversos documents per tal d'adherir-se a 15 tractats i organismes internacionals en el si de l'ONU.

Després d'aquesta decisió, fonts oficials palestines han revelat que s'ha cancel·lat la reunió que tenia prevista aquest dimarts Abbàs amb el secretari d'Estat nord-americà, John Kerry.

La part palestina va amenaçar en repetides ocasions d'acudir a instàncies internacionals si fracassava el procés de diàleg amb Israel i s'havia compromès durant els nou mesos fixats amb Kerry a no fer-ho, segons un enteniment previ a la represa de les converses.

Al-Arabi ha subratllat els esforços de Kerry per impulsar les negociacions, que van començar el passat 29 de juliol i tenen previst acabar el proper 29 d'abril.

Respecte a l'opció d'estendre les converses per possibilitar un acord marc entre les parts, Al-Arabi va comentar que "és important aconseguir un resultat".

Segons el diplomàtic àrab, els Estats Units són els únics capaços de pressionar Israel. El govern "no vol aconseguir la pau amb l'autoritat palestina", ha opinat.