Internacional 17/10/2022

Debat, amb insults i sense guanyador clar, entre Lula i Bolsonaro

Els últims sondejos mantenen l'exsindicalista al capdavant amb un 49% de la intenció de vot

Laia Berenguer
2 min
Lula i Bolsonaro en un moment del debat televisat.

BarcelonaFalten dues setmanes per a la segona volta de les eleccions presidencials al Brasil, el 30 d’octubre. Aquest dilluns a la matinada a São Paulo s’ha fet el primer debat cara a cara entre el líder progressista i exmandatari Luiz Inácio Lula da Silva i el líder d’ultradreta i actual president, Jair Bolsonaro, que busca la reelecció. El debat s’ha celebrat en format lliure i amb intervencions dels dos líders. Això ha permès intercanvis dialèctics i enfrontaments constants amb insults, llenguatge malsonant i acusacions directes. Així, ha destacat el joc brut i el “tot s’hi val” per sobre de les propostes de govern, les quals han passat gairebé inadvertides. Lula, per exemple, ha qualificat el seu contrincant de "petit dictador".

Mentrestant, les temàtiques protagonistes de la campanya electoral, tan polaritzada, han estat la corrupció i la religió. Tant Lula com Bolsonaro han atacat els seus punts dèbils amb missatges incendiaris. L’actual president ha insistit en els casos de corrupció dins el govern de Lula, que van mantenir l’expresident empresonat durant 600 dies (des del 2018). Lula no va acabar de complir la condemna perquè va ser exculpat d’una vintena de processos i les seves dues condemnes han estat anul·lades per la justícia.

D’altra banda, Lula ha criticat la gestió de la pandèmia de covid-19 de Bolsonaro, que va deixar 680.000 morts al país. Segons l’exsindicalista, la meitat s’haurien pogut evitar si el president no hagués tardat tant a comprar les vacunes contra la malaltia. Lula també ha denunciat la manera com Bolsonaro ha minimitzat i posat en dubte la gravetat del virus i la consegüent crisi econòmica que ha causat la pandèmia.

Pel que fa a la religió, Bolsonaro ha incrementat la devoció al catolicisme i un discurs conservador que defensa els valors de la família tradicional. A més, es posiciona en contra de l'avortament, les drogues i la igualtat de gènere. Durant el cara a cara, ha advertit que el retorn de Lula a la presidència acostaria el Brasil a la resta de països d’esquerra de l’Amèrica Llatina, que ha qualificat fins i tot de comunistes.

Els dos candidats han promès al llarg de les seves campanyes ampliar el programa de benestar social (sense sobrepassar els límits marcats pels pressupostos federals). Malgrat tot, durant el debat cap d’ells ha detallat la manera d'aconseguir el finançament adequat.

Avantatge per a Lula

Els últims sondejos, elaborats per la firma Datafolha abans del debat, mantenen Lula al capdavant amb un 49% de la intencó de vot, mentre que a Bolsonaro li atorguen un 44% (amb un marge d’error de dos punts). Aquestes dades reflecteixen els resultats de les urnes durant la primera volta, celebrada el 2 d’octubre, amb un 48,4 i un 43,2% dels sufragis, respectivament.

La campanya actual, tant de Lula com de Bolsonaro, està marcada per una retòrica agressiva. La justícia electoral va retirar anuncis televisius dels dos partits per utilitzar missatges fora de context i atacs personals. L’exsindicalista es va aprofitar de declaracions controvertides fetes per Bolsonaro el 2016 (en una entrevista al diari The New York Times el president va parlar d'una experiència caníbal en una comunitat indígena) i l’ultradretà va qualificar de “bandit” (o delinqüent) Lula i de “còmplices” els seus votants.

stats