Desenes de morts al Canadà per l'onada de calor

Les temperatures han arribat a 46,6 °, més del màxim històric del 1937

Mar Bermúdez i Jiménez
3 min
Una onada de calor colpeja l'oest del Canadà.

BarcelonaA la província canadenca de la Colúmbia Britànica, a l'oest del país, en els últims quatre dies han mort 233 persones, més del doble de la mitjana en aquest període de temps. Les temperatures han escalat fins a arribar a rècords no experimentats mai. S'ha viscut una "calor extrema"; s'ha arribat a temperatures de 46,6 ° centígrads. Segons fonts oficials, la xifra de morts com a conseqüència directa o indirecta encara creixerà més en les pròximes hores i els pròxims dies. La policia de Vancouver ha informat d'un augment de les trucades relacionades amb morts sobtades des de divendres passat. En concret, se n'han atès 65 quan en circumstàncies normals se'n gestionen tres o quatre d'aquest tipus en un dia.

"Vancouver mai ha experimentat una calor com aquesta i, lamentablement, desenes de persones estan morint. Els nostres oficials estan al límit, però estem fent tot el possible perquè la gent estigui segura", ha dit Steve Addison, sergent de la policia del municipi. Diverses ciutats han habilitat espais on la gent pot resguardar-se i refrescar-se, una iniciativa necessària perquè les habitualment temperatures moderades fan que molts establiments no tinguin aire condicionat. Des del ministeri de Medi Ambient del Canadà s'ha demanat a la població que es mantingui hidratada, eviti les activitats a l'exterior i, en cas de no poder accedir a cap espai pròxim refrigerat, faci parades en biblioteques, centres comercials o altres indrets amb aire condicionat. El consum energètic a la Colúmbia Britànica s'ha disparat aquests dies fins a arribar a màxims històrics.

En un comunicat, des del servei d'investigació de circumstàncies de morts inusuals, sobtades, inesperades i inexplicables de la província, el British Columbia Coroners Service, s'ha anunciat que "des de l'inici de l'onada de calor, a finals de la setmana passada, s'ha experimentat un augment significatiu de les morts registrades i que estan recopilant informació per determinar-ne la causa i la forma", i el possible impacte que la calor extrema n'ha pogut tenir.

L'exposició ambiental a la calor pot provocar conseqüències greus per a la salut o, directament, ser mortal, sobretot en persones grans, lactants, nens petits i en persones amb malalties cròniques, segons ha explicat una de les forenses de l'equip, Lisa Lapointe.

La calor trenca el rècord del 1937

La Colúmbia Britànica va tancar dilluns escoles i universitats a causa de la pujada de les temperatures. Lytton, una ciutat del centre de la província, a uns 200 km al nord de Vancouver, havia reportat el dia anterior la temperatura de 46,6 graus centígrads, el rècord més alt assolit mai al país. Canadà és àmpliament conegut pel seu hivern i la seva neu i abans d'aquest cap de setmana la temperatura màxima històrica al país havia arribat als 45 graus, establerta a Saskatchewan el 1937, segons l'Environment and Climate Change Canada. El mateix servei ha indicat que "s'espera que aquestes màximes diürnes extremes persisteixin molt per sobre del normal fins a l'1 de juliol". Un altre dels efectes de l'onada de calor és que "les mínimes nocturnes no baixaran prou per proporcionar alleujament a les zones més afectades".

L'onada de calor al nord-oest del Pacífic, una zona on són habituals els llargs períodes de pluges, és conseqüència d'un sistema d'altes pressions que ha quedat immòbil. El ministeri de Medi Ambient ha anunciat que l'onada de calor hauria de començar a remetre aquest divendres, però mentrestant les altes temperatures estan arribant ja a la província d'Alberta, i el ministeri ha decretat l'alerta en 34 regions. Segons l'opinió de molts especialistes, s'espera que el canvi climàtic incrementi la freqüència d'onades de temperatures extremes.

stats