Internacional 24/02/2020

L’Iran, aïllat per l’expansió del virus, desconfia del govern

L'agència iraniana ILNA diu que hi ha 50 morts i la població creu el règim oculta informació

Francesc Millan
3 min
Policies amb mascaretes a l'aeroport de Kuwait

BarcelonaA l’Iran el brot de coronavirus ha portat contagiats, morts i també desconfiança. Molta desconfiança. El país dels perses és, juntament amb Corea del Sud i Itàlia, l’altre nou focus on aquest cap de setmana el virus s’ha escampat de manera considerable. Diumenge hi havia 47 casos confirmats i 12 morts, cosa que ja el va convertir en el país amb més víctimes mortals fora de la Xina. Aquest dilluns, el número de morts ha viscut un salt considerable: l'agència semioficial ILNA, assegura que ja hi ha 50 persones mortes per culpa de la malaltia, especialment a la ciutat de Qom, on hi ha l'epicentre. Un increment que dota de força el sector de la població que considera que les xifres que difon el règim sobre l'impacte del virus no són fiables.

Fins i tot el diputat de Qom, Ahmad Amirabadi, ho ha denunciat aquest dilluns. Amirabadi ha afirmat que en aquesta ciutat ja han mort almenys 50 persones per la malaltia, i ha demanat al govern que posi en quarantena la ciutat. "Fins i tot em vaig discutir amb el ministre de Sanitat, perquè estan mentint a la població", ha relatat. El règim nega aquestes xifres.

Molts iranians temen que el govern estigui ocultant l’abast real de l’epidèmia al país, en un moment en què el règim dels aiatol·làs es troba contra les cordes i on una emergència sanitària d’aquesta magnitud tensaria, encara més, l’ambient. El cap de setmana, el retard de les autoritats de Teheran en prendre mesures -obviant, fins i tot, les recomanacions dels experts sanitaris-, i les informacions contradictòries per explicar l’origen del brot ja havia fet créixer el fantasma de la incertesa.

Ahir, però, els que sí que van prendre mesures contundents van ser els països veïns. L’Iran ha quedat pràcticament aïllat: l’Afganistan, el Pakistan, Armènia i Turquia van anunciar que blinden les seves fronteres amb terra iraniana. L’Iraq només permet el retorn dels seus ciutadans que es trobin a la República Islàmica. El bloqueig no ha acabat de fer efecte. L'Afganistan, el Pakistan i l'Iraq ja han confirmat almenys un cas en cada país de coronavirus.

Mentrestant, aerolínies com Turkish Airlines i Qatar Airways havien suspès la immensa majoria dels seus vols procedents de l’Iran. L’autoritat dels ports de Kuwait va comunicar el bloqueig d’entrada als vaixells que vinguin de l’Iran fins a nou avís. I, de fet, Kuwait ja havia suspès tots els vols d’anada i de tornada a l’Iran de l’aerolínia Kuwait Airlines. Gairebé tots els països de la regió restringiran l’entrada d’iranians i fins i tot de turistes que hi hagin estat en les últimes dues setmanes. L’Aràbia Saudita o Bahrain, per exemple, van ser dels primers a fer-ho.

Farmàcies sense mascaretes

Les mesures per mirar de controlar el brot també són presents al país. Les autoritats iranianes asseguren que estan aplicant tots els protocols recomanats per l’Organització Mundial de la Salut per controlar el Covid-19. S’han tancat escoles, universitats, cinemes, teatres i altres centres culturals en 14 de les 31 províncies del país, inclosa Teheran.

Als carrers, també als de la capital, s’hi pot veure un nombre cada cop més elevat de persones que porten mascaretes i guants per protegir-se del virus. No hi ha pànic, però sí inquietud i incertesa per l’avanç de la malaltia. El transport públic es desinfecta a diari i s’han col·locat cartells als carrers en què s’informa dels símptomes de la malaltia -tos, febre i problemes respiratoris- i també de maneres per prevenir els contagis, especialment extremar la higiene i minimitzar el contacte entre persones. L’ús d’ampolles amb líquid desinfectant també creix cada dia que passa. Un producte que, juntament amb les mascaretes, s’ha esgotat en moltes farmàcies i que, on encara n’hi ha, té un preu disparat.

El portaveu de Sanitat, Kianush Jahanpur, va informar que la majoria dels nous casos, com ha passat des del principi, es van registrar a la ciutat de Qom, un important centre teològic xiïta situat a 150 quilòmetres al sud de Teheran. Aquesta regió és el focus principal de la malaltia al país, cosa que preocupa al règim. Principalment perquè és un lloc de pelegrinatge: hi van milers de xiïtes de tot el món a formar-se, a més de pelegrins d’aquesta branca de l’islam. Les anades i vingudes són constants, i també ho han sigut durant les últimes setmanes. No és cap secret que això ha jugat a favor de l’expansió del virus.

stats