Publicitat
Publicitat

Cada cop més periodistes segrestats

El nombre de periodistes segrestats a tot el món s'ha disparat aquest 2013 i ha augmentat un 129% fins als 87 professionals segons el balanç anual de Reporters Sense Fronteres

L'organització Reporters Sense Fronteres (RSF) ha fet balanç del 2013 i ha conclòs que si bé el nombre de periodistes assassinats s'ha reduït, ha augmentat el de professionals segrestats, amb Síria com a punta de llança d'aquest increment.

En el seu balanç anual de l'any, aquesta organització defensora de la llibertat de premsa ha xifrat en 71 el nombre de periodistes assassinats, amb una davallada respecte l'any passat que van ser 88.

Malgrat la baixada, l'organització ha considerat "molt alt" el nombre de morts i el compara amb els 67 del 2011 o els 58 de l'any anterior.

Més segrestos i més agressions

A més, RSF ha assenyalat que el descens dels assassinats coincideix amb un augment dels segrestos i de les agressions, lligades a situacions molt concretes, com les protestes ciutadanes a Egipte, Turquia i el Brasil, a més de les d'Ucraïna.

Somàlia i Pakistan, amb set crims de periodistes i, sobretot, Síria, amb deu assassinats, han tornat a ser els llocs més perillosos per a la professió.

Síria, un infern

El règim de Baixar al-Assad, d'un costat, i la presència de grups propers a Al-Qaida entre els rebels, converteixen Síria en un infern per als informadors.

El 2013 el nombre de segrestos de periodistes al món es va incrementar en un 129% fins a arribar als 87, enfront dels 38 de 2012. D'ells, 49 van ser segrestats a Síria, on 18 reporters internacionals i 22 locals són ostatges.

Entre els segrestats a Síria hi ha el reporter d'El Periódico, Marc Marginedas, i també el periodista d'El Mundo, Javier Espinosa, i Ricard Garcia Vilanova, fotògraf free lance que l'acompanyava.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF