OBSERVATORI DE L'ÀSIA
Internacional 19/01/2013

Qui controla el Partit Comunista Xinès?

Josep Lluís Alay
2 min
El vicepresident xinès, Xi Jinping, durant una inspecció a la regió militar de Guangzhou, al sud de la Xina, al desembre.

El Partit Comunista Xinès va tancar fa unes setmanes el 18è congrés sota un aparent clima d'harmonia. El punt culminant fou l'elecció del nou Comitè Permanent del Politburó del Comitè Central (CPPCC), l'òrgan polític més poderós del país. Els noms dels seus membres ens permeten esbrinar quin ha estat l'equilibri final entre les diferents faccions del partit, malgrat que oficialment no n'hi ha. La realitat del dia a dia de la superpotència asiàtica és tota una altra.

Des de la massacre de Tiananmen, el control del partit se l'han disputat dues faccions amb orígens i maneres de fer política diferents. D'una banda, trobem l'anomenada Coalició Elitista, també coneguda com la Facció de Xangai, i encapçalada per Jiang Zemin, l'octogenari expresident de la Xina. Els seus membres formen part de la noblesa roja , és a dir, són fills i néts dels camarades de Mao Zedong. El llinatge revolucionari els ha permès dirigir les regions més desenvolupades econòmicament de l'est del país, i a les seves famílies obtenir el control d'empreses i negocis multimilionaris. La principal obsessió de la Facció de Xangai ha estat sempre el creixement econòmic, tot i el risc de provocar fortes desigualtats socials internes.

L'altra facció és la Coalició Populista o Tuanpai, en referència a la Lliga de la Joventut Comunista, d'on provenen bona part de les seves figures importants, incloent-hi Hu Jintao. En origen són funcionaris destacats del partit que van fer carrera en províncies de l'interior. No tenen pedigrí revolucionari i defensen polítiques més igualitàries. Fins al mes de novembre, la cúpula del partit mantenia un precari equilibri entre les dues faccions (5 per a Xangai i 4 per a Tuanpai), si bé amb Hu Jintao com a secretari general la balança s'havia inclinat cap al sector populista. El panorama, però, ha experimentat un canvi radical en el darrer congrés: 5 per a Xangai i 2 per a Tuanpai, amb una reducció de membres.

El nou secretari general i futur president, Xi Jinping, ha infligit una derrota sense precedents als seus rivals, fins al punt que ha obligat l'encara president a deixar també el càrrec de comandant de l'exèrcit de manera prematura. Hi ha la sensació que els darrers mesos de la presidència de Hu han suposat un gran desgast per al prestigi del partit i el fan responsable de no saber controlar escàndols com el de Bo Xilai, que segueix obert. Però probablement qui més mal ha fet a Hu Jintao ha estat el seu propi delfí, Ling Jihua. Estava cridat a ser un dels nous membres del CPPCC, però un rocambolesc accident va acabar amb la seva carrera.

El març passat un Ferrari de color negre s'estavellava amb tres ocupants a l'interior: un noi i dues noies. Tots tres anaven despullats i se suposa que practicaven alguna mena de joc sexual a alta velocitat. El conductor tenia només 23 anys i era el fill de Ling, que no el va voler ni reconèixer al dipòsit de cadàvers i va pretendre que no era fill seu. L'accident no es va fer públic fins poques setmanes abans del congrés, perquè un diari de Hong Kong el va destapar. Tot plegat va donar nous arguments als de Xangai per vetar Ling i va ser determinant per donar el cop de gràcia al clan de Hu Jintao, almenys de moment.

stats