L'atac rus a Ucraïna

Ucraïna assegura que ja ha recuperat més de 3.000 quilòmetres quadrats al nord-est del país

La contraofensiva a la regió de Khàrkiv obliga Rússia a retirar les tropes de ciutats clau

4 min
Soldats ucraïnesos patrullen a Kupiansk, una zona de la recentment alliberada de les forces russes, a la regió de Kharkiv.

BarcelonaL'exèrcit ucraïnès ha assegurat aquest diumenge que ja ha recuperat més de 3.000 quilòmetres quadrats de territori prèviament ocupat per Rússia al nord-est d'Ucraïna, a la regió de Khàrkiv. Si es confirma, això suposaria que en 48 hores, Kíiv hauria triplicat el terreny reconquerit. Dijous a la nit, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va parlar de 1.000 quilòmetres quadrats i ahir, de 2.000. Avui, el comandant en cap de l'exèrcit ucraïnès, Valeri Zalujni, ha elevat la xifra a 3.000, i ha assegurat que les seves tropes han aconseguit avançar cap al nord des de Khàrkiv, fins a 50 quilòmetres de la frontera russa, alhora que segueixen pressionant pel sud i l'est de la regió.

L'Institut d'Estudis de la Guerra (ISW), que fa un seguiment diari de l'evolució de la invasió, ha corroborat la versió de l'exèrcit ucraïnès i ha assegurat que les forces ucraïneses s'han fet seus més de 3.000 quilòmetres quadrats de territori des del 6 de setembre, "més territori del que les forces russes han ocupat en totes les operacions des de l'abril".

L'exèrcit ucraïnès es va apuntar aquest dissabte una victòria parcial important, quan Rússia va anunciar la retirada de les seves tropes de les ciutats de Balaklia i Izíum, a la regió de Khàrkiv. El moviment arriba després d'un avenç crucial de l'exèrcit ucraïnès, que dimarts va llançar un contraatac sorpresa en aquesta zona del nord-est d'Ucraïna. La recuperació del control d'Izíum suposaria un cop dur per a Moscou, perquè es tracta d'una localitat clau per a l'exèrcit rus per poder avançar al Donbass. Izíum és a la regió de Khàrkiv, però molt a prop de la frontera de l'autoanomenada República Popular de Donetsk que, juntament amb Lugansk, forma el Donbass, l'objectiu principal de Rússia.

RÚSSIA

Txerníhiv

Konotop

Txernòbil

Sumi

Romní

Butxa

Kíiv

Khàrkiv

Kúpiansk

Balaklia

Txerkassi

Poltava

Liman

Izíum

Severodonetsk

Kramatorsk

Krementxuk

Lugansk

UCRAÏNA

Dnipró

Donbass

Donetsk

Zaporíjia

Nikopol

Volnovakha

Mariúpol

Melitópol

Mikolaiv

Berdiansk

Kherson

Odessa

mar d’Azov

mar Negre

Crimea

Annexionats

a Rússia

el 2014

Actualitzat el 10 de setembre

Presència de tropes russes

Ciutats recuperades per Ucraïna

Avenç ucraïnès

Sebastòpol

RÚSSIA

Konotop

Sumi

Romní

Khàrkiv

Kúpiansk

Poltava

Balaklia

UCRAÏNA

Liman

Izíum

Severodonetsk

Kramatorsk

Krementxuk

Lugansk

Dnipró

Donbass

Donetsk

Zaporíjia

Nikopol

Volnovakha

Mariúpol

Melitópol

Berdiansk

Kherson

mar d’Azov

Crimea

Annexionats

a Rússia

el 2014

Sebastòpol

Actualitzat el 10 de setembre

Presència de tropes russes

Ciutats recuperades per Ucraïna

Avenç ucraïnès

RÚSSIA

Sumi

Romní

Khàrkiv

Kúpiansk

Poltava

Balaklia

Liman

UCRAÏNA

Izíum

Severodonetsk

Kramatorsk

Krementxuk

Lugansk

Dnipró

Donbass

Donetsk

Zaporíjia

Nikopol

Volnovakha

Mariúpol

Melitópol

Berdiansk

mar d’Azov

Crimea

Annexionats

a Rússia

el 2014

Sebastòpol

Actualitzat el 10 de setembre

Presència de tropes russes

Ciutats recuperades per Ucraïna

Avenç ucraïnès

Kíiv no ha anunciat oficialment la presa del control d'Izíum, però sí la de Balaklia: "Les forces ucraïneses finalment han establert el control total de la ciutat de Balaklia", va assegurar aqeust dissabte la viceministra de Defensa, Hanna Maliar, en un comunicat.

Hores abans, els serveis de seguretat d'Ucraïna (SBU) havien anunciat que les seves tropes havien aconseguit entrar a Kúpiansk, uns 70 quilòmetres al nord-est d'Izíum i a uns 50 de la frontera russa, un nus ferroviari essencial per al subministrament de les tropes russes. De fet, és l'únic nucli que permet proveir de material la primera línia de Rússia al nord-est d'Ucraïna. Perdre'n el control implicaria deixar milers de soldats sense poder reabastir-se en un dels fronts més importants per a Moscou.

"S'ha decidit reagrupar les tropes russes estacionades als districtes de Balaklia i Izíum per incrementar els esforços en direcció a Donetsk", va dir el portaveu del ministeri de Defensa rus, Ígor Konaixenkov, segons van informar les agències de notícies estatals. Així, doncs, Moscou mira d'emmarcar el moviment en els plans ja previstos per "alliberar el Donbass", malgrat que diversos analistes asseguren que la contraofensiva de Kíiv al nord-est ha agafat del tot desprevingut l'exèrcit rus.

"Probablement, les forces russes s'han vist sorpreses per l'atac", afirmava el ministeri de Defensa britànic a primera hora de dissabte, i afegia que l'exèrcit ucraïnès havia avançat 50 quilòmetres en territori ocupat. Aquest diumenge, l'Institut d'Estudis de la Guerra ha coincidit en afirmar que les forces russes "no estan duent a terme una retirada controlada, sinó que estan fugint de pressa del sud-est de la regió de Khàrkiv per escapar de l'encerclament al voltant d'Ízium".

Després de l'anunci de retirada, l'administració pro-russa de la regió de Khàrkiv va recomanar als residents de les zones ocupades que se'n vagin cap a Rússia "per salvar la vida" i va dir que estan preparats per subministrar-los menjar i productes mèdics i per escalfar-se, segons va informar l'agència Tass.

Trenta localitats alliberades

En un vídeo de divendres a la nit, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va informar que l'exèrcit d'Ucraïna havia reprès el control de més de trenta localitats de la regió de Khàrkiv. Es tracta de la primera contraofensiva reeixida de Kíiv des que va començar la guerra, tot i que l'objectiu clau és aconseguir recuperar Kherson, al sud. Alguns analistes indiquen que el fet d'haver anunciat una ofensiva al sud va fer que Moscou hi centrés els esforços i deixés més desprotegit el nord-est, que probablement donaven per controlat.

Des que les tropes ucraïneses van llançar el contraatac a principis de setmana s'han difós per les xarxes socials moltes fotos i vídeos de soldats hissant la bandera groga i blava en localitats prèviament ocupades i cantant l'himne nacional, com també de presoners de guerra russos. "És probable que les forces ucraïneses estiguin desactivant els focus de forces russes desorganitzades que han quedat atrapades pel ràpid avanç cap a Kúpiansk, Izíum i el riu Oskil, tenint en compte la gran quantitat d'imatges de presoners russos que han aparegut en les últimes 48 hores", constatava divendres a la nit l'informe diari de l'ISW.

La revifada de l'exèrcit ucraïnès ha sigut possible gràcies a l'ajuda dels aliats occidentals. De fet, aquest dissabte la ministra d'Afers Estrangers alemanya, Annalena Baerbock, ha anat a Kíiv en una visita no anunciada per mostrar que el seu país donarà suport a Ucraïna "mentre calgui, amb l'enviament d'armes i amb ajuda humanitària i financera". Baerbock també ha dit que volia enviar un senyal als ciutadans alemanys contra el risc de fatiga: "Putin aposta perquè ens cansem de ser solidaris amb Ucraïna, creu que pot dividir la nostra societat amb mentides i extorsionar-nos amb el subministrament d'energia". Per això ha instat a mantenir-se ferms per defensar els valors occidentals.

La ministra d'Exteriors d'Alemanya, Annalena Baerbock, a Ucraïna.
stats