PRÒXIM ORIENT
Internacional 16/10/2018

El cònsol saudita fuig de Turquia

El diplomàtic deixa el país en saber que la policia també escorcollarà la seva residència

Mònica Bernabé
3 min
Membres de la policia arribant a la casa del cònsol de l’Aràbia Saudita a Istanbul per escorcollar-la en el marc de la investigació sobre el suposat assassinat del periodista Jamal Khashoggi a l’interior del consolat saudita de la capital turca.

BarcelonaLa policia científica i la unitat antiterrorista turques van trobar restes de productes tòxics al consolat de l’Aràbia Saudita a Istanbul durant les nou hores d’escorcoll que van fer la nit de dilluns, i també que alguns espais de la legació diplomàtica estaven acabats de pintar. Així ho va revelar ahir el president turc, Recep Tayyip Erdogan, que va deixar entendre que les autoritats saudites van matar el periodista Jamal Khashoggi quan va entrar al consolat el passat 2 d’octubre. Des de llavors no es tenen notícies del reporter, crític amb el règim de Riad.

Ara, el següent pas és escorcollar la residència del cònsol saudita, Mohamed Ibrahim Otaibi, que curiosament ahir va viatjar a Riad tan bon punt el ministre d’Afers Estrangers turc, Mevlüt Çavusoglu, va anunciar que la policia també entraria a las casa del diplomàtic. La tarda del 2 d’agost, poques hores després que Khashoggi accedís al consolat, les càmeres de vigilància de la legació diplomàtica van gravar com un comboi de diversos vehicles sortien del recinte i es dirigien a la residència del cònsol, situada a només uns 200 metres de distància.

Les autoritats turques també asseguren que tenen un vídeo i diversos àudios que demostrarien que el periodista saudita va ser interrogat i assassinat per un grup de quinze individus enviats des de Riad. El règim saudita nega totes aquestes acusacions, però tampoc ha proporcionat una explicació plausible sobre què ha passat amb el reporter.

El secretari d’Estat nord-amercià, Mike Pompeo, es va traslladar ahir a Riad per petició expressa del president Donald Trump i es va reunir per separat amb el rei Salman bin Abdulaziz i amb el príncep hereu, Mohamed bin Salman. Les fotografies que es van difondre als mitjans de comunicació sobre la trobada de Pompeo i el monarca mostraven els dos mandataris molt somrients, una imatge que contrastava amb la gravetat del cas, que ja s’ha convertit en un escàndol internacional i que està erosionant la reputació del règim saudita.

El rei Salman va expressar al cap de la diplomàcia nord-americana el seu compromís de dur a terme una investigació “completa, transparent i oportuna” sobre la desaparició del periodista, segons va informar la portaveu del departament d’Estat dels EUA, Heather Nauert. Per la seva banda, el príncep hereu va destacar la necessitat d’una investigació que “proporcioni respostes”, que de moment no es tenen. Pompeo té previst viatjar avui a Turquia.

La cadena CNN va informar dilluns que Riad estaria preparant un comunicat en què admetria la mort del periodista durant un interrogatori al consolat, però que se’n rentaria les mans al·legant que l’operació es va dur a terme sense el consentiment del règim saudita. Els responsables de l’assassinat serien aleshores només els autors materials. Riad només faria públic aquest comunicat si abans arriba a un acord amb les autoritats turques sobre com dur a terme la investigació, segons informava ahir el diari The Washington Post. La incògnita ara és saber s’arribarà a aquest acord.

La metamorfosi del periodista Jamal Khashoggi

Jamal Khashoggi era molt apreciat entre els periodistes i els diplomàtics que viatjaven a Riad. El reporter va treballar a les ambaixades saudites de Washington i Londres, i durant anys va actuar com a portaveu no oficial de la monarquia als mitjans saudites. Però amb l’arribada del príncep Mohamed bin Salman al poder, Khashoggi va perdre la seva posició. Aleshores es va traslladar als EUA i es va convertir en un crític del règim.

L’animadversió del príncep saudita cap al reporter

Tots els analistes coincideixen que si el periodista saudita ha estat assassinat o segrestat el príncep hereu saudita, Mohamed bin Salman, ho hauria autoritzat. El príncep ha mostrat poca tolerància cap als crítics del seu règim, i Khashoggi n’era un. A més, el periodista tenia vincles amb els Germans Musulmans, que han defensat la celebració d’eleccions per impulsar canvis als països del Pròxim Orient, una opció que tampoc agrada a Salman.

ALGUNES CLAUS SOBRE L’ENIGMA

Per què el govern turc no mostra les proves que té?

El govern turc ha insinuat que de moment ha evitat mostrar les proves que demostrarien la mort del periodista perquè això posaria en evidència les seves fonts d’intel·ligència. En canvi, alguns analistes opinen que Ankara pretén obtenir algun tipus de contrapartida de l’Aràbia Saudita amb aquesta estratègia. Així mateix, opinen que si Turquia compartís les seves proves amb els governs occidentals augmentaria la pressió sobre Riad.

Un possible acord entre l’Aràbia Saudita i Turquia

Molts experts en la regió opinen que el règim de Riad podria atribuir la responsabilitat de la desaparició o de la mort de Jamal Khashoggi a un grup de sicaris dins dels serveis d’intel·ligència saudita, segons informava ahir The New York Times. Si fos així, Turquia podria acceptar les explicacions, els dos països s’oblidarien del tema i ningú sabria mai quines proves té Ankara sobre la mort del periodista, si és que en té alguna.

stats