Birmània
Internacional 05/02/2021

El Consell de Seguretat de l'ONU demana l'alliberament de Suu Kyi però no parla de cop d'estat

Els militars detenen un alt assessor de la Nobel de la pau mentre creix la protesta contra el cop d'estat

2 min
Estudiants detinguts durant una protesta contra el cop d'estat son traslladats a dependències policials.

El Consell de Seguretat de l'ONU ha emès aquest dijous a la nit un comunicat conjunt per reclamar a l'exèrcit de Birmània que alliberi immediatament Aung San Suu Kyi i la resta de líders civils detinguts. El comunicat, però, no condemna el cop d'estat perpetrat dilluns pels militars i de fet no el menciona en cap moment. La declaració ha rebaixat el to del llenguatge que proposaven inicialment les potències occidentals per tal de poder sumar la Xina i Rússia a la denúncia.

La declaració, que ha costat dos dies d'aconseguir, ja que la primera reunió del Consell de Seguretat va ser dimarts, remarca la necessitat de "mantenir les institucions i els processos democràtics, refrenar-se d'utilitzar la violència i respectar completament els drets humans, les llibertats fonamentals i l'imperi de la llei".

Mentrestant, dins de Birmània, les cassolades es van estendre encara més el vespre de dijous i a la vaga de metges i infermeres, que es neguen encara a treballar sota el nou règim militar, s'hi han sumat ja alguns grups de professors universitaris. Els estudiants són també dels col·lectius més mobilitzats contra el cop d'estat, i mantenen la seva denúncia a les xarxes malgrat el bloqueig a Facebook que va imposar dijous l'exèrcit, conscient de l'enorme pes comunicatiu d'aquesta plataforma social al país. Amb tot, l'accés a Facebook i a moltes altres eines online és intermitent a Birmània ja que els militars no aconsegueixen imposar un bloqueig total de les comunicacions.

Centenars d'estudiants s'han manifestat aquest divendres al voltant de la Universitat Dagon de Rangun per expressar el seu rebuig al cop d'estat. Un altre grup més petit d'universitaris també ha sortit al carrer a la ciutat de Dawei. Alguns estudiants han sigut detinguts i traslladats a dependències policials, però es desconeix el nombre exacte de persones arrestades fins a aquest moment. En les protestes predomina encara la salutació amb tres dits com a símbol de resistència social, heretada de les manifestacions pro democràcia de l'any passat a l'estat veí de Tailàndia i que prové, de fet, de la pel·lícula Els jocs de la fam.

Aquest divendres també ha transcendit la notícia de la detenció de Win Htein, assessor de Suu Kyi i considerat la seva mà dreta des de fa molt de temps. Win Htein, de 79 anys, ha sigut detingut a casa de la seva filla a Rangun després d'haver criticat el cop d'estat en una entrevista concedida dilluns a un mitjà birmà en anglès, 'Frontier Myanmar', en què va demanar a la població que s'oposi al cop d'estat "tant com pugui" i va denunciar el moviment com un "gran error" del Tamadaw, com es coneix l'exèrcit a Birmània.

Win Htein va viure el cop d'estat del general Ne Win el 1962 i va passar sis anys a la presó després de ser detingut el 1989 dins de la campanya de repressió de la dictadura militar per la revolta estudiantil del 1988. Per a ell, igual que per a Aung San Suu Kyi i per a tot el país, aquesta última setmana els ha fet tornar enrere més de vint anys.

stats