Estats Units
Internacional 17/11/2021

Dos condemnats per matar Malcolm X, exonerats més de mig segle després

Una nova investigació conclou que el fiscal, la policia i l'FBI van ocultar proves que els haurien exculpat

Ashley Southall - Jonah E. Bromwich / The New York Times
3 min
Malcolm X en una fotografia d'arxiu.

La condemna a dos dels homes que van ser declarats culpables de l'assassinat de Malcolm X quedarà anul·lada aquest mateix dijous, segons han explicat el fiscal de districte de Manhattan i els advocats dels dos homes, un dels quals ja és mort. Es reescriu, doncs, la història oficial d'un dels assassinats més notoris en la lluita pels drets civils als Estats Units.

L'exoneració dels dos homes, Muhammad A. Aziz i Khalil Islam, representa un notable reconeixement dels greus errors comesos en un cas de gran importància: l'assassinat el 1965 d'un dels líders negres més influents dels EUA en la lluita contra el racisme. Una investigació de 22 mesos realitzada conjuntament per l'oficina del fiscal de districte de Manhattan i els advocats dels dos homes va trobar que els fiscals i dues de les principals agències d'aplicació de la llei del país —l'FBI i el Departament de Policia de Nova York—, havien retingut proves clau que, si s'haguessin entregat, probablement haurien comportat l'absolució dels dos homes.

Aquests dos homes, coneguts en el moment de l'assassinat com Norman 3X Butler i Thomas 15X Johnson, van passar dues dècades a la presó per assassinat. Malcolm X va morir el 21 de febrer del 1965, quan tres homes van obrir foc a l'abarrotada sala Audubon Ballroom de Manhattan just quan Malcolm X començava a parlar. Però el cas contra ells va ser qüestionable des del primer moment, i en les dècades posteriors, historiadors i aficionats han plantejat dubtes sobre la història oficial.

La revisió, que s'ha fet en un documental sobre l'assassinat i una nova biografia que ha renovat l'interès pel cas, no identifica qui creuen els fiscals que va matar realment Malcolm X, i tots els que hi van estar implicats i mai van ser arrestats ara ja estan morts. Tampoc no revela cap conspiració policial o governamental per assassinar-lo. De fet, deixa moltes preguntes sense resposta sobre com i per què la policia i el govern federal no van evitar l'assassinat.

Víctimes de la mateixa discriminació que Malcolm X denunciava

I en un moment en què el racisme i la discriminació en el sistema judicial tornen a estar en el focus d'un moviment de protesta nacional, aquest cas revela una veritat amarga: que dues de les persones condemnades per matar Malcolm X, homes musulmans negres detinguts i jutjats precipitadament, van ser víctimes de la mateixa discriminació i injustícia que Malcom X denunciava. Uns discursos que han ressonat durant dècades.

L'FBI va trobar documents que incloïen informació que implicava altres sospitosos i allunyaven les sospites d'Aziz i Islam. Les notes de la Fiscalia indiquen que no es va revelar la presència d'agents encoberts a la sala de ball en el moment del tiroteig. I els arxius del departament de policia revelen que un periodista del The New York Daily News va rebre una trucada aquell matí que l'avisava que Malcolm X seria assassinat. Els investigadors també van entrevistar un testimoni viu, conegut només com a J.M., que va donar suport a la coartada d'Aziz, i que assegurava que no va estar a la sala de ball sinó que era a casa seva perquè tenia les cames ferides. En conjunt, la nova investigació considera que si aquestes proves s'haguessin presentat davant del jurat, podrien haver donat lloc a l'absolució.

Aziz, de 83 anys, que va ser alliberat el 1985 després de 19 anys a la presó, i Islam, que va ser alliberat el 1987 i va morir el 2009, no s'haurien vist obligats a passar dècades lluitant per netejar el seu nom. "Això no va ser un simple descuit", diu Deborah Francois, advocada dels homes. "Això va ser producte d'una mala conducta oficial extrema i greu".

En una entrevista, Cyrus R. Vance Jr., el fiscal del districte de Manhattan, es va disculpar en nom de les forces de l'ordre, que va dir que havien fallat a les famílies dels dos homes. Aquests errors, va dir, no es podran solucionar, "però el que podem fer és reconèixer l'error, la gravetat de l'error". La nova investigació de Vance, realitzada amb el Projecte Innocence i l'oficina de David Shanies, un advocat de drets civils, va trobar diversos obstacles. Molts dels implicats en el cas, des de testimonis fins a investigadors i advocats, a més de sospitosos potencials, van morir fa molt de temps. Els documents clau es van perdre amb el temps i les proves físiques, com ara les armes homicides, ja no estaven disponibles. "Això apunta a la veritat que l'aplicació de la llei al llarg de la història sovint no ha estat a l'altura de les seves responsabilitats", va dir Vance. "Aquests homes no van rebre la justícia que es mereixen".

© Copyright The New York Times

stats