França

Condemnat a quatre mesos de presó ferma l'home que va agredir Macron

Damien T. no podrà tenir armes durant els cinc anys vinents i no podrà exercir mai més cap càrrec del servei públic

3 min
El president de França, Emmanuel Macron, aquest dimarts

ParísDos dies després de clavar una bufetada al president de la República Francesa, Emmanuel Macron, durant una visita al sud del país, l'autor de l'agressió, Damien T., ja passarà la nit en un centre penitenciari. Els mateixos jutjats de Valença (a la regió d'Alvèrnia-Roine-Alps, on va tenir lloc l'incident) l'han condemnat a 18 mesos de presó. Només n'haurà de complir quatre, però després estarà dos anys en llibertat condicional. Té deu dies per apel·lar.

A més, Damien T., que no tenia antecedents penals, ha estat condemnat a rebre de forma obligatòria tractament psicològic i no podrà tenir armes durant els pròxims cinc anys. Tampoc no podrà exercir mai al servei públic i està privat dels seus drets cívics, com ara votar, durant tres anys. La Fiscalia també havia demanat 18 mesos de presó i ha mostrat preocupació perquè l'acusat torni a actuar de manera similar en un futur. "És un acte violent molt inadmissible contra la presidència de la República. Hi ha clarament una voluntat d'humiliar-lo, de rebaixar-lo", ha dit el fiscal del cas, que ha conclòs: "Necessitem una pena forta i significativa que protegeixi les institucions".

Al seu torn, l'advocat defensor ha dit que Damien T. és un "activista respectuós" i ha negat que hi hagués premeditació en l'agressió a Macron. "És conscient de la gravetat dels fets, podem estar segurs que no els reproduirà", ha respost l'advocat a la Fiscalia. En la mateixa línia, l'agressor ha explicat que va veure el president de la República avançant cap a ell des de lluny i que no recordava haver-li agafat el braç. "Quan vaig veure la seva mirada de simpatia i mentidera, amb la qual em volia convertir en un dels seus seguidors, em vaig omplir de fàstic", ha dit Damien T., que ha definit la seva agressió com a "impulsiva" i "més aviat violenta". També ha dit que les seves paraules contra Macron sense l'incident haurien tingut menys impacte, com les queixes dels armilles grogues.

L'altre detingut, Arthur C., serà jutjat durant el segon semestre del 2022. És amic de l'agressor, té la seva mateixa edat, 28 anys, i va ser qui va gravar el vídeo que es va fer viral. Arthur C. tampoc té antecedents penals, però després de l'incident amb el president la policia va escorcollar casa seva i hi va trobar una còpia del llibre d'Adolf Hitler Mein Kampf, segons la BBC. També s'hi hauria trobat una espasa, un punyal i un rifle de col·leccionista, tot i que no és clar si les armes eren funcionals. Sí que és segur que tots dos eren fans de les armes medievals. Tot just abans de la bufetada, a la gravació se sent com l'agressor crida "À bas la Macronie!" [Fora el macronisme] i "Montjoie Saint Denis", un antic crit de guerra dels exèrcits del regne de França que avui s'associa a militants de l'extrema dreta.

Macron rebaixa la tensió

Macron, que va decidir no denunciar el seu agressor i va continuar saludant la resta de ciutadans que l'esperaven per saludar-lo com si no hagués passat res, ha tret ferro a l'incident aquest dijous en una entrevista a la cadena BFM i ha titllat l'acció d'"imbècil i violenta". De fet, l'Elisi va reaccionar molt ràpidament després dels fets i va dir que simplement havia sigut "un intent" de bufetada. "Una societat democràtica és la que et permet la crítica, la manifestació i el vot, i això és un tresor", ha afegit el cap d'estat francès, que tot i així ha remarcat que la bufetada "s'ha de relativitzar, però no banalitzar", perquè "qualsevol càrrec públic mereix respecte". La seva principal rival per a les eleccions presidencials de la primavera vinent, Marine Le Pen, líder de l'ultradretà Reagrupament Nacional, també ha considerat que l'atac és un cas aïllat i no la conseqüència d'un clima polític caldejat.

stats