Internacional 09/08/2020

La comunitat internacional celebra una cimera per ajudar el Líban

En la trobada, encapçalada per Macron, hi han participat diversos mandataris, com Trump o Sánchez

Ara
3 min
El president de França, Emmanuel Macron, durant la cimera virtual.

BarcelonaDijous, ni 48 hores després de l'explosió al port de Beirut que va fer tremolar tota la ciutat, el president francès, Emmanuel Macron –amb mascareta, arromangat i conversant amb tothom–, es va deixar veure pels carrers devastats de la capital libanesa. En una visita carregada de simbolisme, Macron defensava que havia decidit anar-hi per escoltar el poble i per "organitzar la cooperació europea i, de manera més àmplia, la cooperació internacional per al Líban" després d'aquella catàstrofe. Molts libanesos, expressant una desconfiança total amb el seu govern, li demanaven aquest cop de mà.

Aquest diumenge, amb els ànims cada cop més caldejats al Líban, la comunitat internacional ha fet el primer pas. En una teleconferència –precisament encapçalada per la França de Macron i també les Nacions Unides–, gairebé una trentena de mandataris i alts responsables de tot el món s'han reunit per organitzar l'ajuda més immediata a Beirut després de l'horror viscut dimarts, que ha deixat una part de la ciutat reduïda a runes i una població a punt de col·lapsar. En la trobada, en què entre d'altres hi han participat Donald Trump, Jair Bolsonaro, Giuseppe Conte, el suec Stefan Löfven, Pedro Sánchez, i representants de la Unió Europea o de la Lliga Àrab, també s'ha parlat d'un altre pla d'ajuda a llarg termini que ajudi el país mediterrani a sortir de la crisi crònica –social, econòmica i política– que arrossega des de fa temps.

El missatge de la cimera sembla que ha sigut clar. El mateix Macron, que parlava des de la seva residència d'estiu al sud de França, ha advertit que "l'objectiu d'avui és actuar de manera ràpida i efectiva per coordinar la nostra ajuda sobre el terreny perquè arribi de la manera més efectiva possible a la població libanesa". Seguint el discurs dels dies anteriors, el president francès ha subratllat a les autoritats libaneses que un dels requisits clau d'aquesta resposta internacional serà "la transparència" i que, per tant, no hi hagi cap tipus de "desviament", una clara referència del mandatari a la corrupció política que martiritza el Líban.

Macron no ha sigut l'únic en demanar transparència. També ho ha fet el president dels Estats Units, Donald Trump. En un comunicat, la Casa Blanca ha expressat que "el president Trump ha exigit al govern del Líban que dugui a terme una investigació completa i transparent [sobre l'explosió] en la qual els Estats Units estan disposats a ajudar". De la mateixa manera, Trump ha demanat "calma" al Líban, malgrat que ha reconegut "les crides legítimes dels manifestants pacífics per una transparència, reformes i rendició de comptes". Hores abans el president havia publicat un missatge al seu compte de Twitter en què informava sobre la seva participació en aquesta cimera i deia que "tothom vol ajudar".

Mentrestant, segons un comunicat emès per la Moncloa, Pedro Sánchez ha subratllat el compromís d'Espanya amb l'ajuda al Líban. "El poble libanès s'ho mereix i Espanya està disposada a contribuir a aquest esforç col·lectiu", ha dit el president.

250 milions en ajuda

Segons l'Elisi, l'ajuda internacional ja compromesa per aquests països serà de 252 milions d'euros, dels quals França en posarà 30 milions, Londres 22 i Alemanya 10, segons informacions de Reuters. Espanya enviarà aquest dimarts ajuda humanitària que inclourà medicines per a clíniques ambulants i refugis per als que han perdut el seu habitatge, també 10 tones de blat.

El que també està decidit són les prioritats: la consolidació dels edificis danyats, ajuda mèdica d'urgència, ajuda alimentària i la restauració d'hospitals i escoles. I també la metodologia, que serà "la que utilitzen les organitzacions internacionals" que participen en la trobada –la Creu Roja, per exemple–, que coordinaran sobre el terreny la resposta. Però en el que insisteix una vegada i una altra França és en no deixar aquesta resposta en mans del govern libanès, ara més que mai a la corda fluixa.

stats