Comencen a sortir els civils de la fàbrica assetjada de Mariúpol

Rússia s'encalla a l'est d'Ucraïna a una setmana del Dia de la Victòria

4 min
Evacuats de la planta siderúrgica de Mariúpol

BarcelonaEls veïns de Moscou van veure dijous passat com els carrers de la ciutat s'omplien de soldats, tancs, vehicles blindats, banderes roges i fins i tot algun míssil. L'exèrcit rus assajava la desfilada del seu gran dia, el 9 de maig, el més patriòtic de tots en el calendari, perquè marca el triomf de la Unió Soviètica contra l'Alemanya nazi el 1945. Tant Ucraïna com altres països occidentals donen per fet que Vladímir Putin intentarà vendre aquest any una nova victòria, aquest cop contra els "nazis" ucraïnesos d'acord amb la seva retòrica. Però quan falta una setmana justa, es fa difícil augurar un avenç significatiu de les tropes russes que permeti al president fer un discurs triomfalista. Les seves tropes estan encallades a l'est d'Ucraïna, on fa dies que no són capaces de trencar la defensa ucraïnesa que, fins i tot, ha recuperat algunes posicions.

L'únic èxit que Rússia podria fer valer és la caiguda de Mariúpol, tot i que les autoritats ucraïneses no han admès la derrota. En aquesta ciutat del sud-est del país, clau perquè Moscou s'asseguri el control de la sortida al mar d'Azov i un corredor terrestre entre el Donbass i Crimea, tota l'atenció continua posada en la fàbrica siderúrgica Azovstal, on es refugien un miler de combatents del regiment Azov i almenys 500 civils, segons Kíiv. Aquest diumenge hi ha hagut la primera novetat des que el 21 d'abril Moscou va donar la ciutat per conquerida: les Nacions Unides han confirmat l'inici de les evacuacions dels civils que hi ha a la planta, coordinades amb el Comitè Internacional de la Creu Roja, Rússia i Ucraïna.

Civils evacuats de Mariúpol acompanyats per un treballador de la Creu Roja.

Segons el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, un primer grup de 100 persones ja ha sortit de Mariúpol, mentre que el ministeri de Defensa rus l'ha rebaixat a 80. Segons Moscou, els civils han estat traslladats a Bezímenne, una localitat també de la província de Donetsk sota control rus. El Kremlin ha indicat que les persones que volen anar cap a regions controlades per Ucraïna han estat lliurades a l'ONU i a la Creu Roja. En aquest sentit, Zelenski ha dit que els evacuats arribaran aquest dilluns a Zaporíjia. Es calcula que encara hi ha 100.000 civils atrapats a Mariúpol, fora de la fàbrica, que també esperen poder ser evacuats de manera segura d'una ciutat que fa setmanes que s'ha quedat sense aigua ni medicaments i on escassegen els aliments. L'alcalde ha anunciat que els intents d'obrir corredors humanitaris per a aquestes persones s'han posposat fins dilluns al matí.

Rússia pressiona al Donbass però Ucraïna resisteix

Mentrestant, en el terreny militar, Rússia augmenta la pressió al Donbass. Un alt oficial militar ucraïnès ha alertat aquest diumenge de la "difícil situació a l'est del país, sobretot a les regions d'Izíum i Sievierodonetsk, on l'enemic ha concentrat la major part dels esforços i les seves tropes més preparades per al combat". L'objectiu manifest del Kremlin és prendre el control total de les províncies de Donetsk i Lugansk, més enllà de les zones que ja controlen les forces pro-russes. Però la defensa ucraïnesa no decau: “Malgrat la complexitat de la situació, estem brindant defensa i mantenim les línies del front”, ha assegurat un altre alt càrrec militar ucraïnès, el general Valeri Zalouzhni. Les tropes russes estan intentant ocupar el Donbass des d'Izíum, però també s'estan preparant per atacar Mikolàiv des de Kherson, una regió que ja controlen, segons informa l'exèrcit ucraïnès.

Segons Kíiv, les línies de contacte als fronts del Donbass continuen resistint i en les últimes 24 hores assegura que s'han repel·lit nou atacs a Donetsk i Lugansk. I a l'altre front de l'est d'Ucraïna, el de Khàrkiv, la segona ciutat més gran del país també continua patint bombardejos intensos. En els últims dos dies, les forces ucraïneses han recuperat el control de quatre localitats a la regió. Davant la resistència ucraïnesa, l'Institute for the Study of War, think tank nord-americà que segueix la invasió, conclou que "sembla cada vegada més improbable que les tropes russes aconsegueixin avenços importants a l'est d'Ucraïna, i és possible que les forces ucraïneses puguin fer contraatacs en els pròxims dies".

Suport dels EUA

Aquest diumenge, Zelenski ha rebut a Kíiv la visita (no anunciada públicament) de la presidenta de la Cambra dels Representants dels EUA, Nancy Pelosi, que ha reiterat el suport de Washington a Ucraïna fins que "obtingui la victòria". "La nostra delegació ha viatjat a Kíiv per enviar un missatge inconfusible i rotund a tot el món: Amèrica està fermament al costat d'Ucraïna", ha afirmat, i ha condemnat la "invasió diabòlica" del president rus.

Moscou ha repetit en diverses ocasions que tota l'ajuda militar estrangera que arribi en territori ucraïnès passarà a convertir-se en un objectiu legítim del seu exèrcit. L'últim exemple ha sigut l'aeroport d'Odessa, que Rússia va atacar amb un míssil de llarg abast dissabte. Aquest diumenge, el ministeri de Defensa rus ha afirmat que en l'atac s'havien destruït armes subministrades pels EUA a Ucraïna.

stats